İç Hatlar Uçak Biletleri Tavan Fiyatı Güncellendi!

İç hat uçak biletlerinde üst limit değiştirildi. Yeni limit 1150 ₺ oldu.

turkish1

2022 yılında yaşanan küresel bazlı krizin etkileri yansımaya devam ediyor. Enerji sektörüne adeta darbe vuran ekonomik gelişmeler; petrol ve doğalgaz fiyatlarında kendisini göstermekte. Bu sektörlerle bağlantılı olan diğer alanlarda da, fiyat artışlarının fahiş boyutlara ulaştığını görmek mümkün. Dün akşam itibarıyla hanelerdeki elektrik ve doğalgaza yüzde 20 zam gelmesiyle birlikte; yılın son çeyreğinde birçok ürünün zamla karşılaşacağı netleşti. Özellikle de enerji sektörüyle organik bağı olan alanlarda; yüksek ölçekli zamların gelmesi adeta kaçınılmaz bir durum olarak görülmekte.

Havayolu şirketlerinin de bir süredir yurt dışı biletlerinde önemli oranlarda zamlar yaptığı gözlemlenmekteydi. Yakıt fiyatlarının bir yılda yüzde 100den fazla zam görmesi, dövizin artışı ve daha pek çok unsur; havacılık sektörünün zamdan başka opsiyon bulamamasına yol açtı. Bu nedenle de kendilerinin müdahale edebildiği her fiyat bareminde büyük oynamalar yaptıkları görüldü. Dış hatlarda kolaylıkla zamları yansıtabilen firmalar; iç hat uçuşlarında ise devlet onayı almak durumundalar. Ulaştırma Bakanlığı’yla temaslarda bulunan havayolu şirketleri; iç hat uçuşları için belirlenen tavan fiyatın yükselmesini talep etti. Bakanlığın yakın dönemde bu talebi kabul ettiği ve yeni fiyatı uygulamaya koyduğu ortaya çıktı.

Bir gün öncesine kadar iç hat uçuşlarında tavan fiyat 999 ₺ olarak belirlenmişti. Ancak firmaların zam talebinin yoğunlaşması ve sektör bazlı problemlerin artması; bu fiyatın birkaç ay içerisinde yeniden zam görmesine neden oldu. Yılın ilk aylarında 599 ₺ olarak konumlanan iç hatlar ekonomi sınıfı tavan bileti, yılın ilerleyen döneminde 999 ₺ seviyesine kadar çekilmiş ve uzun süre bu bedel üzerinden işlem görmüştü. 1 Eylül itibarıyla gelen zamlarla birlikte bu miktar 1199 ₺ oldu. Ülkedeki havalimanlarının doluluk seviyesinin düşmesine rağmen istenen ücret artışı; havacılık sektörünün masraflar nedeniyle zor anlar yaşadığını göstermiş oldu.

Uçak Biletlerine Bu Yılki Beşinci Zam Geldi!

Yakıt zammı ve maliyetleri gerekçe göstererek Ulaştırma Bakanlığı’ndan tavan fiyatı zammı alan havayolu firmaları; 2022 yılındaki küresel enerji krizi ve ülkemizdeki enflasyon problemini net bir biçimde gösteren sektörlerden biri oldu. 599 ₺ ile yıla başlanan tavan fiyatlarda, ortalama her iki ayda bir zam yapıldı. Bugün itibarıyla 1199 ₺’dan işlem gören ekonomi uçuşlarının tavan biletleri; bu miktarla birlikte tarihi zirvesini görmüş oldu. Yılın kalan döneminde zam ihtimali düşük görülürken; bir yıl içerisinde toplamda yüzde 100 zam gelmiş olması da tüketicileri şaşkınlığa uğrattı.

Konuyla alakalı Türk Havayolları, Pegasus veya Anadolu Jet gibi firmalardan açıklama gelmedi. Ancak firmaların ileri tarihli uçuşlarında fiyatların yeni zam oranıyla birlikte sunulduğu gözlemlendi. Özellikle de tarihi yaklaşan uçuşlarda fiyat bareminin 1199 ₺ seviyesini test ettiği net bir biçimde görüldü.

Pandemi tedbirlerinin kaldırılmasıyla birlikte geçtiğimiz yıla oranla artış gösteren havayolu müşterisi sayısı; fiyatlar nedeniyle pandemi öncesi yılların gerisinde kaldı. Sektörün önde gelen firmalarının pek çok kez kampanya düzenlediği görülse de; fiyatların çevresel nedenlerle gitgide yükselmesi, müşteri sayısının eksi hanede ilerlemesine yol açtı. Havacılık sektöründe, 2022 yılının beklentilerin çok daha gerisinde kapatılması bekleniyor.

Exit mobile version