Hollanda’da Gülme Gazı Yasaklanıyor!

Hollanda'da gençler arasında popüler olan ve birtakım zararları olduğu tespit edilen gülme gazına yasak geliyor.

hollanda 1

Hollanda‘da bir süredir gençler arasında gülme gazının (azot oksit) yaygınlaştığı tespit edildi. Bu gazın sağlık sorunları oluşturduğu bilinirken; hükümet cephesinin de konu hakkında yaptırımlar uygulamaya başlayacağı öğrenildi. 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla gülme gazını yasaklayan Hollanda Hükümeti; kullanımın tespit edilmesi durumunda ise cezai işlem başlatma yetkisini de beraberinde getirdi. Genç nesilde yaygınlaştığı görülen bu hobinin; 2023 öncesinde de bitirilmesi için çalışmalar yapılmakta.

Gülme gazını ekstazi ve ketamin gibi sert uyuşturucularla birlikte aldığı görülen gençlerin; hem gazın hem de uyuşturucunun etkisiyle ölümcül seviyelere varan sorunlar yaşamakta. Bu sebeple de genç neslin ailelerinin, hükümete ve sağlık yetkililerine yoğun bir şikayet bombardımanında bulunduğu görüldü. Konserlerde ve festivallerde uyuşturucunun yeni tüketim çeşidi olarak piyasaya çıkan gülme gazı; yalnızca kendisine maruz kalınmasıyla dahi büyük yan etkiler barındırmakta.

Hollanda Trimbos Enstitüsü’nün bağımlılıklarla ilgili yaptığı araştırmada, genç ağırlıklı festival katılımcılarının yüzde 37’sinin gülme gazı kullandığı tespit edildi. Uyuşturucu harici kullanımında da coşku ve rahatlama yarattığı görülen bu gaz; Hollanda sınırları içerisinde legal bir biçimde satılması sebebiyle çokça yayıldı. Ancak son dönemlerde trafik kazalarında ve beyin fonksiyonlarının azalması gibi durumlarda; gülme gazının etkisinin arttığı gerçeğiyle karşılaşıldı. Kazalarda ve hastalıklarda yapılan bu tespit; Hollanda Danıştayı’nın da gülme gazıyla alakalı aldığı tavsiye kararın uygulanmasının önünü açtı.

Gülme Gazı, Hollanda’da Bakanlık Kararıyla Yasaklandı!

Genç nesilde yarattığı etkilerin açıkça görülmesi ve ilerleyen dönemde daha da yaygınlaşma ihtimali; hükümet nezdinde alınan bu kararı hızlandırdı. İngiliz basınının yaptığı araştırmayla birlikte; Hollanda’daki Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı’nın yasak sürecini başlattığı bilgisine ulaşıldı. Hükümetin gündeminde görüşülen ve Sağlık Bakanlığı’nın imzasıyla çıkan kararla birlikte; 1 Ocak itibarıyla gülme gazı tamamen yasaklanacak ve toplatılacak. Eğlence amacı haricindeki kullanımına limitli bir şekilde izin veren bakanlık; tıp veya gıda sektöründe kullanılmaması durumunda cezai yaptırım sürecinin başlatılmasını da kararlaştırdı.

Sağlık, Refah ve Spor Bakanı Maarten van Ooijen tarafından duyurulan bu karar; yaklaşık 20 gün sonra uygulanmaya başlanacak. Bakan van Ooijen; gençlerin sağlıklarında oluşabilecek sorunların engellemek amacıyla yürürlüğe girdiğini belirtti. Gülme gazının eğlence amaçlı tüketimi konusundaki yaptırım süreci ise; Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz tarafından detaylandırıldı. Türk asıllı Bakan Yeşilgöz; bu süreçte Sağlık Bakanlığı’yla entegre bir çalışma yürüteceklerini ve polis güçlerinin bu konu hakkında yetkilendirildiğini açıkladı.

Hollanda polisi ve Hollanda kamu yayıncısı NOS’un yaptığı araştırmalarda; gülme gazının neden olduğu trafik kazalarının son 3 yılda 1800 gibi önemli bir rakama ulaştığı duyuruldu. Bu kazalardan 63’ünde ölüm de yaşandığı belirtilirken, 362’sinde ise ağır veya hafif yaralanmalar olduğu bilgisi verildi. Bu kararla birlikte trafik kazalarının ve beyin fonksiyonlarına bağlı sorunların azalması hedefleniyor. İngiltere’de de tüketiminin önemli ölçüde arttığı öğrenilen gülme gazı için; hükümet seviyesinde bir tedbir süreci geliştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Exit mobile version