Halit Kıvanç Aramızdan Ayrıldı!

Televizyon ve radyo spikerliğinin usta ismi Halit Kıvanç, 97 yaşında hayata veda etti.

halit kivanc 1

Türkiye’nin radyo ve televizyon tarihinin en önemli isimlerinden Halit Kıvanç hayatını kaybetti. 97 yaşında aramızdan ayrılan ünlü spiker, ülkemizin yayıncılık hayatına kattıklarıyla bilinen bir isimdi. Dün akşam oğlu Ümit Kıvanç tarafından açıklanan vefat haberi, ünlü ismin tüm sevenlerini yasa boğdu. Ümit Kıvanç’ın paylaştığı bilgiye göre, Halit Kıvanç’ın cenazesi Perşembe günü kaldırılacak ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. Türk basınının yaklaşık 70 yılında yer alan Kıvanç, ülkedeki birçok kesim tarafından saygıyla anıldı.

Halit Kıvanç’ın cenazesiyle ilgili bir diğer detayı daha paylaşan Ümit Kıvanç, babasının kurucuları arasında yer aldığı Spor Yazarları Derneği’nde bir tören yapılacağını aktardı. Basın Şeref Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’yle onurlandırılmış ender isimlerden Halit Kıvanç; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından da anıldı. Paylaşılan mesajda, gazetecilik mesleğini ülkemizde var etmiş isimlerden birisinin kaybının üzüntüyle karşılandığı aktarıldı. Yakın döneme kadar birçok televizyon programında yer alan Halit Kıvanç; 50’li yıllardan bu yana basın içerisinde faaliyet gösteriyor.

Halit Kıvanç Kimdir?

1925 yılında İstanbul’da doğan Halit Kıvanç, Fatih’te geçirdiği çocukluk dönemi sonrasında Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında ilk yazıları yayımlanan usta isim, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduğu dönemde de gazetecilikle uğraştı. 1944 yılından itibaren Milliyet, Tercüman, Güneş gibi gazetelerde sekreterlik ve yazarlık yapan Kıvanç; 1956 yılında başladığı maç anlatımları sayesinde tüm Türkiye’de tanındı. 1953 yılında Türkiye’nin ilk spor gazetesi Türkiye Spor’un kurucu ekibinde yer alan ünlü spiker, 1969 yılında başlayan televizyon yayınlarında da maç anlatımları yaptı.

Brezilya futbolunun en büyük yıldızı Pele’yle röportaj yapan ilk uluslararası basın mensuplarından olan Halit Kıvanç; bu başarısıyla Dünya’da da adından söz ettirdi. Bir yıla yakın bir süre BBC’de görev alan Kıvanç, sonraki dönemde de TRT Radyosu’nda çalışmalarını sürdürdü. Futbol anlatımlarıyla toplum tarafından beğeniyle karşılanan Halit Kıvanç, kariyeri boyunca 10 Dünya Kupası’nda görev aldı. Olimpiyatlar ve daha birçok spor organizasyonunun anlatımını üstlenen ünlü isim; 1980’li yıllarda ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinin sunumuyla da akıllara kazındı.

1983 yılında maç spikerliğine veda eden Halit Kıvanç, sonraki dönemde ise ağırlıklı olarak televizyon programlarında ve törenlerde sunuculuk yaptı. 2000’li yıllarda NTV, NTV Spor ve Fenerbahçe TV’de programlar sunan Halit Kıvanç; anılarının ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplara da imza attı. Papa’yla röportaj yapan ilk Müslüman gazeteci unvanının da sahibi olan Halit Kıvanç; Türk gazeteciliği, radyoculuğu ve televizyonculuğunda pek çok ilke imza atmasıyla da bilinmekteydi. Uzun yıllardır Fenerbahçe’nin Yüksek Divan Kurulu üyeliği de bulunan Kıvanç; kulübün Şampiyonlar Ligi başarısı elde ettiği dönemde maç anlatımı için mikrofonlara geri dönmüştü.

Exit mobile version