Hac Dolandırıcılığı Yapan Firmaya Baskın: 10 Kişi Yakalandı!

Sahte hacı kaydı yaparak kontenjan alan ve fahiş fiyatlara satan bazı firmalara operasyon düzenlendi.

hac 017

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Soruşturma Bürosu; son dönemde yapılan en ilginç dolandırıcılık operasyonlarından birine imza attı. Sahte hacı kayıtları oluşturan bir turizm firmasının bilgilerine ulaşan yetkililer; hac veya umre kontenjanını haksız yoldan elde ederek fahiş fiyatlara satan bu firmaya dair soruşturma başlattı. Sahte feragat dilekçeleri oluşturma yoluyla yedek kontenjandan yönlendirilen hacı adaylarından fahiş fiyatlar isteyen firmanın; sahte kayıtları Diyanet’e bağlı bir personel aracılığıyla oluşturduğu tespit edildi.

Hacca gitmek isteyen insanların bilgisi dışında kimlik bilgilerini kullanan dolandırıcılar; hacı adaylarının adlarına sahte feragat dilekçeleri, sahte hacı kayıtları gibi belgeleri düzenlemekteydi. Asil kayıtta sahte kaydı bulunduran firma yetkilileri; yedek listeye düşen hacı adaylarından bedelinin çok üzerinde tur ücretleri tahsil etti. Bu durumun bir süredir devam ettiği ve hatta umreye gitmek isteyen insanlar için de yoğun bir şekilde kullanıldığı ortaya çıktı. İnceleme sürecini derinleştiren Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri; hacı adaylarını dolandıran firmaya yönelik bir operasyon düzenledi.

Diyanet İşleri Başmüfettişleri tarafından da tasdik edilen bu durumun üzerine; İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü tarafından saha operasyonu yapıldı. Diyanet’in iletişime geçtiği 112 şikayetçi kişiden ıslak imzalı ifade alındı ve dava dosyasına eklendi. Operasyon yapılan firmadan şikayetçi olduklarını belirten kişiler; oluşturulan sahte hac kayıtlarındaki ve feragat dilekçelerindeki imzaların kendilerine ait olmadığını söyledi. Şikayetçilerden alınan imza ve yazı örneklerini belgelerle karşılaştıran emniyet güçleri; dolandırıcıların suçunu bu şekilde ispatlamayı başardı.

Operasyon 3 İlde Yapıldı!

Yapılan tespitler ve elde edilen delillerle birlikte operasyonu başlatan emniyet güçleri; savcılığın verdiği talimatla firma yetkilisi olarak görülen 14 kişiden 11’i hakkında yakalama kararını uygulamaya koyuldu. “Nitelikli dolandırıcılık” ve “özel belgede sahtecilik” suçları nedeniyle aranan 11 kişiden 10’u; yapılan operasyon sonucunda adaletin huzuruna teslim edilmek üzere yakalandı. İstanbul merkezli yapılan operasyonda, çevredeki iki ilin de dahil edildiği öğrenildi.

Yakalanan dolandırıcılar nöbetçi mahkeme aracılığıyla yargı mercilerine sevk edildi. Hac ibadetini yerine getirmek isterken dolandırılan vatandaşlar ise; yakalanan yetkililer ve firmaya karşı, maddi ve manevi tazminat davaları açtı. 3 ilde gerçekleşen operasyon sonucunda yakalanan dolandırıcıların tamamının, hac turizmi yapan firmanın yetkilisi olduğu ortaya çıktı. Soruşturma açılan ve operasyonda yakalanmayan diğer ismin ise; Diyanet yetkilisi olduğu ve operasyon haricinde tutulan bir emirle yakalandığı öngörülüyor.

Exit mobile version