‘Güneş fırtınası’ Dünya’ya geliyor: Elektrik kesintilerine sebep olabilir

Güneş atmosferinde koronal delik diye bilinen 'kanyon benzeri' bir boşluk, yarın Dünya'ya doğru Güneş fırtınası başlatacak. Saatte 3 milyon km hıza ulaşan Güneş fırtınası voltaj dalgalanmaları ve elektrik kesintilerine sebep olabilecek.

gunes firtinasi habermeydna

Hava durumu uzmanları, güneş atmosferinde karanlık bir boşluk olan koronal bir delik belirledi. Deliğin, Dünya’ya bakan bir konumda olması sebebiyle güneş rüzgarları dünyaya yönelebilecek. Uzmanlar güneş fırtınası nedeniyle, Dünya üzerindeki elektrik ve internet sistemlerinin zarar görebileceğini belirtiyor.

GÜNEŞ FIRTINASI 3 MİLYON KİLOMETRE HIZLA İLERLİYOR

Güneş atmosferinden oluşan koronal delik olarak adlandırılan boşluk dünyaya doğru bir güneş fırtınası başlatacak.

Uzmanlara göre, sürekli bir yüklü parçacık akışı olan güneş rüzgarı delikten yayılabilir ve saatte 1,8 milyon mile (3 milyon kilometre) varan şaşırtıcı hızlarda Dünya’ya doğru yönelebilir.

Güneş fırtınasının, alçak Dünya yörüngelerinde elektrik şebekesinde dalgalanmalara ve yönlendirme düzensizliklerine sebep olabileceği açıklandı.

GÜNEŞ FIRTINASI YARIN DÜNYAYA ULAŞABİLİR

Space Weather Live’a göre delik 28 Kasım Pazartesi günü belirlendi ve ortaya çıkan fırtına 2 Aralık’ta Dünya’ya ulaşabilir.

Haber sitesi güneş fırtınasını ‘G1’ olarak derecelendirdi (birden beşe kadar bir ölçekte), bu sebeple, elektrik şebekesinde dalgalanmalara ve uydular için sorunlara sebep olabilmesine karşın, oldukça küçük olduğu düşünülüyor.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneşte yaşanan püskürmeler ile patlamaların neticesinde yüksek enerji barındıran parçacıkların dünyaya isabet etmesiyle oluşan doğa olayına güneş fırtınası denir.

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELER OLACAK?

NOAA’nın uzay hava durumu tahmin merkezi, geometrik fırtınalarını zayıftan güçlüye göre beş aşamada sınıflandırıyor.

Araştırmacılara göre bu hafta Dünya’ya gelecek olan da en zayıf olanlardan biri olarak; Dünya’daki uydular ve teknolojiler üzerinde çok düşük bir etkiye sahip olacak. Bununla beraber, Dünya’nın manyetik alanını bir navigasyon aracı olarak kullanan göçmen hayvanların kafasını da karıştırabilir.

Parçacıkların atmosferimizdeki gazlarla etkileşime girerek gökyüzünde Kuzey ışıkları olarak da bilinen auroralar yaratması bekleniyor.

Oksijen yeşil ve kırmızı ışık yayar, nitrojen ise mavi ve mor renkte parlar.

Exit mobile version