Grip vakaları koronavirüsü geçiyor!

Son günlerde grip vakalarında büyük bir artış görünüyor. Bazı hastalarda hem influenza, hem Kovid-19 testleri negatif çıkıyor.

grip vakalari habermeydan

Türkiye’de artan grip vakaları endişelere sebep oluyor. Uzmanlar, önlemlerin sona ermesiyle Türkiye çapında grip vakaları başta olmaküzere viral enfeksiyon patlaması uyarısında bulunuyorlar. Hastanelerin önünde grip ve viral enfeksiyon sebebiyle bekleyen hastaların sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Prof. Dr. İftihar Köksal konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Viral enfeksiyonlarda ilk sırayı grip vakaları almış durumda ancak RSV, Kovid-19, norovirüs nedeniyle çok sayıda hasta şikayeti alıyoruz. Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi de, mide ağrısı, bulantı, karında şişkinlik hissi gibi şikayetlere neden olan bir tabloyu ortaya koyuyor” dedi.
Maske kullanılmamasının devam etmesi durumunda Aralık ayında tablonun daha kötü olacağı yönünde uyarıda bulunarak, “Bazı hastaların hem influenza, hem Kovid-19 testlerinin negatif çıkması, farklı virüs veya yeni varyant riskini de akıllara getirmelidir. Aşıyla koruması mümkün hastalıklar için mutlaka aşı yaptırılmasını öneriyoruz. Bu kış dönemi solunum yolu enfeksiyonları sıkça görülecek. İnfluenza risk grubundaki kişiler için ölümcül seyredebilir. Bu grup için grip aşıları ücretsiz ve mutlaka aşılarını olmalılar” şeklinde konuştu.

Maske çok önemli

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşçıoğlu da konu hakkında, “Özellikle kreş ve ilköğretim dönemindeki öğrenciler arasındaki bulaş zinciri evlere de taşınıyor. Artık hem İnfluenza A, hem de İnfluenza B tablosunu görüyoruz. İnfluenza B biraz daha hafif seyirli semptomlar gösterse de birçok insanda öksürük, boğaz ağırısı, halsizlik şikayetleri söz konusu. Kovid-19’da halen ön planda ve test yaptırılmadığı için insanlar Kovid-19 olup olmadıklarının farkına varamadan, ‘soğuk algınlığı’ diyerek geçiştirmeyi tercih ediyorlar. Rinovirüs semptomları da burun akıntısı ve boğaz ağrısı şeklinde seyrediyor. Asıl sıkıntı RSV adı verilen semptomların 2 yaş altı çocuklarda ciddi seyredebileceği riskidir. 2 yaş altındaki çocuklarda smeptomların ağırlaşması durumunda mutlaka hekim kontrolü öneriyoruz. Kapalı alanlarda maske çok önemli.” şeklinde açıklama yaptı.

Bulaş zinciri oluşturuyorlar

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise, “Ancak bu süreçte toplumda grip virüsüne karşı bağışıklıkta zayıflama oluştu. Grip şikayetlerinde çok ciddi artış var. Risk grubunda olanlar mutlaka grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Toplu taşıma ve kalabalık ortamlarda maske kullanımının sona ermesiyle risk katlanmış durumda. Bir diğer sorun da Kovid-19 ve influenza testlerinin bir kısmını negatif çıkması. İnfluenza veya Kovid-19 virüsü bulaşan kişilerin test sonucu negatif çıktığında toplum içindeki hareketleri devam ederken, bulaş zinciri oluşturuyorlar. Grip, 2 yaş altı çocuklarda tehlikeli seyredebilir. Grip vakalarında henüz zirve noktayı görmedik ancak Aralık ayında tepe noktayı görmemiz kaçınılmaz.” dedi.

Exit mobile version