Gaziantep Kalesi Depremde Hasar Gördü!

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4'lük depremle birlikte, tarihi Gaziantep Kalesi de hasar aldı.

gaziantep 1

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,4 büyüklüğündeki deprem, tüm Türkiye‘yi derinden etkiledi. Ülkede yaşan tüm insanlar seferberlik ilan ederken; İçişleri Bakanlığı da 4. seviye alarm haline geçildiğini belirtti. Bugün sabaha karşı yaşanan deprem ve artçılarıyla yaşanan yıkım; ulaşan bilgilere göre 200’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Kahramanmaraş’la birlikte çevredeki pek çok il de depremden etkilendi. Bu iller arasında Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Mersin, Adana ve Adıyaman da bulunuyor.

Depremin etkisiyle hasar gören binalar arasında en çok dikkat çekenlerden biri ise; Gaziantep’in sembol yapısı olan tarihi Gaziantep Kalesi oldu. Şehrin merkez ilçesi Şahinbey’de bulunan yapı, art arda yaşanan 6 ve üzerinde şiddetteki depremlerle sarsılmaya başlamıştı. Sonrasında Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki sarsıntı, kale üzerinde yer alan taş blokların bir kısmının devrilmesine yol açtı. Kalenin doğu, güney ve güneydoğu kesimindeki bazı burçların yıkıldığı görüldü. Yıkılan burçlardan düşen taşlar, kalenin çevresine saçıldı.

Kale etrafında yer alan demir korkuluklar ise, çevredeki kaldırımların üzerine fırladı. Kalenin yanında koruma amacıyla yer alan istinat duvarı da çöktü. Kale içerisinde yer alan bazı burçlarda da çatlaklar olduğu tespit edildi. Kale civarında yer alan birçok yapının da zarar gördüğü bilgisine de ulaşıldı. Kalenin yanında konumlanan tarihi Şirvani Camii’nde de hasarlar olduğu aktarıldı. Caminin kubbesi ve doğu kısmındaki duvarında çökmeler yaşandığı, başka yerlerinde de hasarlar olduğu bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen tarihi Gaziantep Kalesi; yüzlerce yıllık tarihi boyunca en büyük hasarı bu depremle birlikte almış oldu. Kalenin surlarındaki yıkıntılar olduğu ve depremden en çok etkilenen yapılardan biri olduğu görüldü. Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılan yapı, şehrin başlıca tarihi unsurlarındandı. Öte yandan Malatya’daki tarihi Yeni Cami’nin de yıkıldığı bilgisine ulaşıldı. Depremin etkisiyle kullanılmaz hale gelen caminin, yalnızca bir duvarının sağlam kaldığı belirtildi.

Depremde birçok ilde bina hasarı ve can kaybı meydana geldiği aktarılıyor. AFAD ve İçişleri Bakanlığı aracılığıyla aktarılan bilgilerde 284 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralı olduğu açıklandı. Arama kurtarma sürecinin günlerce süreceği ve ilan edilen alarm koduyla birlikte uluslar arası yardım çağrısının da yapıldığı ifade edildi. Türkiye’nin tüm şehirlerinden arama, kurtarma ve yardım için profesyonel ekipler ile gönüllüler yardım seferberliği için çalışmalarını hızlandırdı. Arama ve kurtarma çalışmalarının en kısa sürede bitirilmesi amaçlanıyor.

Exit mobile version