Fransa’daki Enerji Tasarrufu Eyfel Kulesi’ni Vurdu!

Fransa'da başlatılan enerji tasarrufu kampanyası, Paris Belediyesi'nin kararıyla Eyfel Kulesi'ni de etkiledi.

eiffel1

Fransa’nın dünyada en çok bilinen sembollerinden olan Eyfel Kulesi, son dönemde Avrupa’da yaşanan enerji krizinin kurbanlarından biri oldu. Hükûmetin aldığı tasarruf kararları neticesinde, Paris Belediyesi’nin de tasarruf hamleleri yapması beklenmekteydi. Bu hamleler içerisinde en çok gündeme gelen ise; Eyfel Kulesi’nin ışıklarının erken söndürülmesi oldu. Ülkenin sembol yapılarından olan Eyfel’de, bu kış itibarıyla ışıklar 1 saat 15 dakika daha erken söndürülecek. Uygulamanın ilk denemeleri ise Eylül ayı bitmeden yapılmaya başlandı.

Paris Belediyesi’nin tasarruf hamleleri içerisinde yer alan Eyfel maddesi; şehirdeki diğer turistik mekanlar için de geçerli kılındı. Ülkedeki enerji tasarrufunu görünür kılmak ve bu konuda tüm vatandaşlarda bilinç oluşturmak isteyen Fransız hükûmeti; belediyenin aldığı bu kararı destekler nitelikte açıklamalar yaptı. Tüm tarihi yapıtlarda ışıkların normal saatinden önce söndürülmesi sayesinde; ülke çapında bir tasarruf planına geçildiği hissiyatının oluşturulması amaçlanıyor. Bu nedenle de Paris Belediyesi’nin aldığı karar, bu kış yaşanacak enerji problemi için oldukça kritik bir adım olarak yorumlanıyor.

Bu hafta içerisinde ilk kez Eyfel’deki ışıkların erkenden kapatıldığı görüldü. Normal dönemde her gün saat 01.00’de söndürülen ışıklar, bu hafta itibarıyla 23.45’te kapandı. Gecenin hareketli saatlerinde Eyfel’in karanlığa bürünmesi; Fransa halkını ve Paris’in sakinlerini şoka uğrattı. Ancak bu hamlenin, yılın ilerleyen dönemlerinde tasarruf bilincini aşılama konusunda oldukça önemli olduğu öngörülüyor. Eyfel’in 75 dakikalık tasarrufundan dahi birkaç ay içerisinde milyonlarca dolarlık kâr etmesi beklenen Paris Belediyesi; şehrin diğer yerlerinde de aynı uygulamayı yapmaya başladı.

Paris Belediye Başkanı: Tasarrufu Tüm Şehre Yayacağız!

Eyfel Kulesi’ndeki tasarruf planını Eylül ayı başında Twitter hesabından paylaşan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo; meşhur kuleye ek olarak tarihi yapılarda da aynı tasarrufu amaçladıklarını vurgulamıştı. Paris’teki belediye konutlarının tamamında, belediye bünyesindeki müzelerde ve Saint-Jacques Kulesi’nde de tasarruf adımları atıldı ve ışıklar saat 22:00’de kapatıldı. 23 Eylül’den bu yana etaplara bölünerek ilerleyen bu hamle; en son göstergesi olarak Eyfel’e de yansımış oldu.

Ukrayna – Rusya Savaşı nedeniyle Rusya’ya yaptırımlar uygulayan AB ülkeleri; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in enerji kısıtlaması kararı sonrasında kış için hazırlıklar yapmaya başladı. Özellikle de doğalgazın kesilme ihtimalini tolere etmeye çalışan Avrupa ülkeleri; kış aylarında soğuktan etkilenme oranının azalması adına tasarruflarını arttırdı. Elektrik tüketiminin azalması ve doğalgaz kullanımının minimum seviyede tutulması için kampanyalar başlatan hükûmetler; Rusya’nın aksi yönde alacağı kararları veya enerji için yeni kaynaklar oluşturulma çalışmalarının sonuç vermesini beklemekte. Bu süre zarfında da Eyfel Kulesi başta olmak üzere; tüm Avrupa’da benzer hamlelerin görülmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Eyfel Kulesi Nedir?

1887 ve 1889 yılları arasında inşa edilen Eyfel Kulesi; ismini aldığı Gustave Eiffel tarafından Fransız Devrimi’nin 100. yılı kutlamaları şerefine inşa edildi. Yapıldığı ilk dönemde büyük bir tepkiyle karşılanan kule; sonraki yıllarda ise radyo dalgalarının yayılması için bir iletişim kulesi olarak değerlendirildi. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren popülerlik kazanan Eyfel Kulesi; günümüzde Paris’in ve Fransa’nın başlıca sembolleri arasında konumlanmaktadır.

Exit mobile version