Finlandiya parlamentosu NATO üyeliği için onay verdi

Finlandiya parlamentosu bugün, ülkenin NATO üyeliğine başvuru yapması için bir araya geldi. Milletvekillerinden ezici bir çoğunlukla 'evet' oyu çıktı!

Finlandiya

Geçtiğimiz günlerde Finlandiye hükümeti, NATO üyesi olmak istediklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, ülkenin askeri ittifaka dahil olmak istediğini ilan etmişti. Fakat NATO’ya katılma başvurusunda bulunabilmek için parlamentonun oy çoğunluğu ile onay vermesi gerekiyordu. Konu bugün parlamentoda görüşüldü ve beklenen karar çıktı!

Finlandiya parlamentosu NATO üyeliğini kabul etti

Finlandiya, parlamentoda yapılan kısa bir tartışmanın akabinde NATO üyeliğine katılma fikrini ezici bir çoğunlukla onayladı. DW’nin haberine göre yalnızca birkaç milletvekili öneriye karşı çıktı. Bunun haricinde meclisten yüksek oranda ‘evet’ çağrısı geldi!

Yalnızca 8 milletvekili ‘hayır’ dedi!

Parlamento Başkanı Matti Vanhanen, Finlandiya yasama meclisinin verdiği kararı detaylandırdı. Buna göre parlamentodan yalnızca 8 üye NATO’ya katılma fikrine sıcak bakmadı. Ancak öte tarafta 188 milletvekili bu kararı benimseyerek başvuruyu onayladı. Dolayısıyla şimdi son söz NATO’ya kaldı!

Oylama, dışişleri komitesinin Rusya’nın uzun süredir devam eden agresif politikasının ve Avrupa’yı yeni etki alanlarına bölme hedefinin ülkenin Ukrayna’yı işgalinden bu yana yeni bir boyut kazandığını söyleyen bir meclis tartışmasının akabinde gerçekleşti. Meclisteki milletvekilleri NATO’nun, Finlandiya’nın dış ülkeler, güvenlik ve savunma politikalarını daraltacağını bildiklerini, ancak buna rağmen oy çoğunluğunda mutabık olduklarını aktardı.

Finlandiya ve Almanya’dan Türkiye’ye cevap geldi

Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğine kabul edilmesine sıcak yanaşmıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşları, geçtiğimiz günlerde G7 zirvesinde mevkidaşlarıyla bir araya geldiğinde, Finlandiya’nın PKK’ya olan desteğinden bahsedip bu şartlarda üyeliklerini onaylayamayacaklarını ifade etmişti.

Bunun üzerine Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, “Bu sorunları çözeceğimize inanıyoruz,” açıklamasında bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da konuya dahil oldu ve şunları ifade etti: “Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayacağına inanıyorum.” Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ise Türkiye’nin argümanlarının kesinlikle ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Exit mobile version