Finlandiya NATO’ya katılma kararı aldı

Finlandiya, NATO'ya katılma kararı aldıklarını açıkladı. Putin bunu bir hata olarak nitelendirse de ülke parlamentosu konuyu değerlendirmek üzere bir araya gelecek.

Finlandiya

Finlandiya NATO üyesi olmak istediğini kamuoyu önünde açıkladı. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, Helsinki’de ülkenin askeri ittifaka dahil olmak için başvuruda bulunacağını duyurdu. Finlandiya parlamentosu bu kararı önümüzdeki günlerde mecliste tartışacak. Tahminlere göre çoğunluk, olumlu oy verecek.

Finlandiya parlamento toplanacak

Kararın öncesinde yoğun bir şekilde çeşitli istişareler yapıldı. Hem Niinistö hem de Marin kısa süre önce askeri ittifaka katılmak için kampanya yürüttüler. Marin’in sosyal demokrat iktidar partisi SDP daha Cumartesi günü hareket lehinde açıklamalarda bulundu. Bu, NATO üyeliği için parlamentodaki çoğunluğun güvenli kabul edildiği anlamına geliyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre, artık nüfusun çoğunluğu da hareketi destekliyor.

Putin: NATO’ya katılmak bir hatadır

Devlet Başkanı Vladimir Putin Cumartesi günü Niiinistö’ye yaptığı telefon görüşmesinde Finlandiya’nın planlanan NATO üyeliğini bir hata olarak nitelendirdi. Kremlin’den gelen bilgilere göre Putin, görüşmeler sırasında Rusya’nın komşu ülke için bir tehdit oluşturmadığını vurguladı. Finlandiya’nın geleneksel tarafsızlıktan uzaklaşması, daha önce iyi olan komşuluk ilişkilerinde bozulmaya yol açacak diye tahmin ediliyor.

Finlandiya’nın NATO’ya katılma kararı yalnızca parlamentodan çıkacak sonuç ile belli olmayacak elbette. Zira ülkenin bu askeri ittifaka kabul edilmesi, NATO ülkeleri tarafından da değerlendirilecek. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya’yı PKK’ya yataklık etmekle suçlayarak ittifaka katılmasına sıcak bakmadığını dile getirdi. Ancak NATO’da sağlanacak oy çoğunluğunun neyi göstereceği şimdilik bilinmiyor.

Exit mobile version