Filmekimi, 21. Kez Sinemaseverlerle Buluşuyor!

İKSV'nin düzenlediği Filmekimi, 7-16 Ekim tarihleri arasında seyirci karşısına çıkıyor!

atlas festival

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği Filmekimi, bu yılın ekim ayında da sinema tutkunlarının huzuruna çıkacak. Film seçkilerinin kalitesiyle sinemaseverlerin büyük önem atfettiği Filmekimi’nde; bu yıl da birbirinden iddialı yapımlar seyircisiyle buluşacak. Dünya’nın en önemli film festivallerinden Cannes, Venedik ve Berlin’de gösterilen ve ödül kazanan filmler; Filmekimi başlığı altında 10 gün boyunca İstanbul seyircisine sunulacak. 21. kez düzenlenen Filmekimi, 2 yıllık aranın ardından yeniden tam kapasiteyle salonlara dönecek.

Pandemi sebebiyle 2020 ve 2021’de salonların yarı dolulukta olduğu festivalde, bu yılki pandemi önlemlerinin gevşetilme kararları nedeniyle tam kapasiteye dönüş yaşandı. Sinema salonlarının yılın ilk günlerinden bu yana tam kapasite çalışması, Filmekimi’nin de dolu salonlarda gösterileceğini işaret etmekte. 7-16 Ekim tarihleri arasında gösterilecek Filmekimi seçkisi; festival ve ödül sezonu olarak adlandırılan Kasım – Nisan aylarını da doğrudan etkileyecek.

Oscar ödüllerinin ve festival filmleri gişesinin belirleyicisi konumundaki Filmekimi’nde gösterilecek yapımlar ise henüz netleşmedi. İKSV’nin yaptığı açıklamada; “Filmekimi filmleri, sinemalar ve merak ettiğiniz diğer bilgiler önümüzdeki günlerde Filmekimi’nin sosyal medya kanallarından açıklanacak.” denildi. Bu açıklama, sinema seyircisinin bir süre daha program için bekleyeceğini netleştirdi.

 

21. kez düzenlenen Filmekimi; İKSV’nin 2000’li yıllarda en çok gelir üreten faaliyetlerinden biri olarak biliniyor. Festival süreçlerinden çıkan en başarılı yapımların bir araya getirildiği bu festivalde; yıllar içerisinde pek çok klasik yapım da gösterime girme şansı buldu. Bu filmlerden birçoğu Cannes, Venedik ve Berlin’de büyük ödüllerin sahibi olurken; ilerleyen süreçte Oscar Ödülleri’nde de pek çok başarı elde ettiler.

Bilet Fiyatları Belli Mi?

Filmekimi hakkında en çok sorulan soruların başında ise, seyircilerin karşılaşacağı bilet fiyatları oldu. Nisan ayında düzenlenen İstanbul Film Festivali’nde de bu konu gündemde önemli bir yer kaplamıştı. İKSV’nin ana sponsorlarından Eczacıbaşı’nın destekleriyle 10 ₺ karşılığında öğrenci biletleri sunulmuştu. Bu sayede gençlerin yoğunlukta olduğu bir festival kitlesine ulaşılırken; öğrenci olmayanların ise bilet fiyatları konusunda tereddüt ettiği pek çok nokta olduğu görüldü.

Festival filmlerinin döviz karşılığı ithal edilmesi, salon giderlerinin artması gibi başlıklar; festival filmi biletlerinin de artmasına yol açmıştı. Bu duruma pek çok yerde tepki gösteren seyirciler; çareyi daha az bilet almakta buldu. İstanbul Film Festivali’nde 35 ve 45 ₺ fiyatlarına ulaşan film biletlerinin; Filmekimi’nde daha da yüksek olması öngörülüyor.

İKSV’nin yıl boyunca yaptığı tüm etkinliklerde geçerli olan Eczacıbaşı kampanyasının ise; Filmekimi’nin kapsamında yer almaması planlanıyor. Bilet fiyatlarının henüz netlik kazanmadığı Filmekimi’nde, sektöre yakın isimlerin 50 ve 40 ₺’lik iki seçeneğin olacağı konusunda görüş birliğine vardığı konuşuluyor.

16 Ekim itibarıyla İstanbul’da sona erecek festivalin, her yıl olduğu gibi Ekim’in ilerleyen günlerinde Ankara ve İzmir’de de gösterimler yapması planlanıyor. İstanbul’da gösterim yapılacak salonlar hakkında da kesin bir bilgiye ulaşılamamakta. Ancak geçtiğimiz günlerde geçici süreliğine kapatıldığını ve devredilmek amacıyla yatırımcı aradığını açıklayan Beyoğlu Sineması’nın; güncel durumu sebebiyle festivalin salonları arasında giremeyeceği kesinleşti.

Exit mobile version