Erdoğan’dan Lozan sorusuna cevap

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

erdogan habermeydan

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan’dan Lozan sorusuna cevap geldi.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Terör örgütünün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının eksiksiz uygulanması ve illegalitenin terk edilmesi şarttır” dedi. Lozan Anlaşması’yla ilgili yöneltilen bir soruya ise “Bunun Terörsüz Türkiye ile uzaktan yakından ilgisi yok. Bunlar maalesef duymuyor, uyduruyor” şeklinde yanıt verdi.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi’ne katılan Erdoğan, temaslarının ardından dönüş yolunda uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, “Sayın Devlet Bahçeli ile birlikte 50 yıllık bir kabusu bitirdiniz. Bu, Nobel Barış Ödülü’ne layık bir adım. PKK ilk kez fesih kararı alarak silah bıraktığını açıkladı. Bundan sonraki beklentiler nelerdir?” sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi:

“Terörsüz Türkiye’nin nihai hedefi bellidir: Silahların gömülmesi. Örgütün silah bırakması, fesih kararının eksiksiz uygulanması ve illegalitenin terk edilmesi gerekiyor. Alınan kararların uygulanmasını yakından takip edeceğiz. Şehitlerimizin hatırasına saygı duyarak, gazilerimizin ve yakınlarının haklarını gözeterek Terörsüz Türkiye’ye ulaşacağız. Terör, ülkemizin ayağına vurulmuş bir prangaydı. Şimdi bu zincirleri kırıyoruz. Terör örgütünün bazı bölgeleri terk etmesiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’da çekilen halaylar, halkın huzura olan sevincinin göstergesidir.

Bu huzuru ben kendi adıma değil, milletim için istiyorum. Doğu ve Güneydoğu’daki ekonomik kalkınma da bu huzurla mümkün olacak. Vatandaşlarımız güven içinde yaşayacak, ticaret canlanacak, yaylalar yeniden dolup taşacak. Sürece sahip çıkan halkımız sayesinde çıkan cılız sesler de zamanla tamamen kesilecektir. Beklentimiz, terör defterinin bir daha açılmamak üzere kapanmasıdır.”

“Sivil siyasetin güçlenmesini sağlayacak”

Erdoğan, Suriye, Bağdat ve Erbil yönetimlerinin bu süreçteki rolüyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Örgütün feshi ve silahların teslimiyle ilgili süreç devletimizin güvenlik birimlerinin kontrolündedir. Sınır ötesindeki teröristlerin silah bırakma süreçleri, komşu ülkelerdeki muhataplarımızla yürütülüyor. Bağdat ve Erbil yönetimleriyle bu konuda planlamalar yapılıyor. Silahların teslimi ve örgütün tamamen tasfiyesiyle birlikte, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren adımlar atılacak. Ailelerin yüreğine su serpilecek. Şiddetin devreden çıkması, sivil siyaseti güçlendirecek. Türkiye’nin hedeflerine ulaşması kolaylaşacak. Bu süreç, aynı zamanda Irak ve Suriye’nin de huzuruna ve kalkınmasına katkı sunacaktır.

Suriye yönetimiyle ilişkilerimiz gayet iyi. Cumhurbaşkanı Ahmed Şara iki kez Türkiye’yi ziyaret etti. Görüşmeler verimli geçti. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de süreci takip ediyor. Umutluyuz.”

Lozan ve muhalefetin tepkisi

PKK’nın son açıklamasında yaptığı Lozan vurgusu üzerine gelen eleştiriler hakkında Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ben hiçbir konuşmamda bu gelişmelerle Lozan arasında bir bağ kurmadım. Ne halka hitap ederken, ne de özel toplantılarda böyle bir ifade kullandım. Bu sürecin Lozan’la ilgisi yok. Muhalefet ise duymuyor, uyduruyor. Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşlarımız süreci sahiplendi. Diyarbakır’da verilen mesaj çok netti. Bizim muhatabımız millettir. Ne söylediğimizi, neyi savunduğumuzu milletimiz iyi bilir. Gündemimizde terörün tamamen devre dışı bırakılması var. Devletin birliği, üniter yapısı, bayrağı ve resmi dili tartışmaya açılmayacak konulardır. Devletimiz, hükümetimiz ve Cumhur İttifakı bu süreci tam bir dayanışma içinde yürütmektedir.”

Rusya-Ukrayna görüşmesi

Erdoğan, İstanbul’da yapılması planlanan ancak gerçekleşmeyen Putin-Zelenski görüşmesine dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu konuda bizden kaynaklanan bir sorun yok. Sayın Putin, Sayın Zelenski ve Sayın Trump gibi liderler sürecin başat aktörleridir. Biz bütün taraflara çağrılarımızı yaptık. İstanbul’da yapılacak bir zirve, savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması açısından çok önemli. Türkiye, başından beri barış için çaba sarf ediyor. Sadece ‘savaş bitsin’ demiyoruz; yöntem öneriyoruz, zemin hazırlıyoruz. Öncelikle silahlar susmalı, diplomasi devreye girmeli. Savaşın çatışmayla çözülmesi mümkün değil. Arabuluculuk görevimizi sürdürmeye kararlıyız.”

Exit mobile version