Erdoğan’dan kentsel dönüşüm çağrısı

İskenderun’da Deprem Konutları ve Yeni Devlet Hastaneleri Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.

Erdogandan kentsel donusum cagrisi habermeydan

Erdoğan’dan kentsel dönüşüm çağrısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’ın İskenderun ilçesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte deprem konutları ve yeni devlet hastaneleri temel atma törenine katıldı. Erdoğan’a Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da eşlik etti. Burada yaptığı konuşmada 14 Mayıs seçimlerinin ardından kentsel dönüşümün hükümet programının ilk maddesi olacağını vurgulayan Erdoğan, “İstanbul başta olmak üzere eğer binanız depreme dayanıklı değilse sel veya heyelan tehdidi altındaysa, başka bir sıkıntısı varsa hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini başlatın” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

”Kaybımız öylesine büyük, acımız öylesine derin ki anlatmaya kelimeler kifayet etmiyor. Vefat eden kardeşlerimizin aziz hatıraları yüreklerimizde ebediyen yaşayacaktır. Bize düşen asıl görev ise can kaybı yaşanan 11 ilimizi ve özellikle de en büyük yıkıma ve acıya maruz kalan Hatay’ı bir an önce ayağa kaldırmaktır. Yaklaşık 1,5 ay içinde arama kurtarma çalışmalarının bittiği, enkaz kaldırma faaliyetlerinin hızla sürdüğü, geçici barınma merkezlerinin yaygınlaştırıldığı, kalıcı konutların inşasına başlandığı bir döneme girdik. Geçici barınma için 125 bini AFAD tarafından olmak üzere 156 bin çadır dağıtılmış veya kurulmuştur. AFAD tarafından 22 bin ve bağış olarak da 14 bin olmak üzere toplam 36 bin konteynerin altyapısı, kurulumu, nakli sürmektedir. Bu konteyner sayısı, mevcut başvuruyu fazlasıyla karşılayacak seviyededir.

Yaklaşık 309 bin aileye 10 bin liralık ödemeler yapılmış, 101 bin aileye de 15 bin liralık taşınma paralarının ödemesine başlanmıştır. Kalıcı konutlarla ilgili hazırlıkları da inşaat safhasına getirdik. Birileri bize kalıcı konutların yapımı kadim şehirlerimizin imarı ve ihyası konusunda acele ettiğimizi söylüyor. İleri sürülen gerekçelerin ilmi ve teknik geçerliliğinin olmadığını Van’dan, Elazığ ve Malatya depremlerine kadar yaptığımız çalışmalarda gördük. İşte biz bunun için bir yılda 309 bin konut yaparak altyapısıyla işyerleriyle sosyal ve kültürel birimleriyle tüm ihtiyaçları tamamlayarak şehirlerimizi ayağa kaldırma sözü verdik.”

“MUHALEFETİN 11 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VAR, NEREDE O BELEDİYELER?”

“Kimi deprem turistleri sadece fotoğraf çektirmek, görüntü vermek için arada bir buralara uğrayabilir. O arada yalan yanlış laflar da edebilirler. Bugün ana muhalefetin 10’u aşkın 11 büyükşehir belediyesi var. Nerede bu belediyeler? Bu belediyeler acaba buralara uğradı mı? Biz sorumluluğumuzun gereğini, kendimize yakışanı sizlerin beklediği işleri yaparak deprem şehirlerimizi bir yılda ayağa kaldırma sözümüzü tutmaya bakacağız. Bugüne kadar milletimize verdiğimiz her sözü nasıl tuttuysak her afette kayıpları nasıl telafi ettiysek inşallah bu defada da yapacağız. Biz burası CHP’li demedik. Biz ne dedik, bunlar da bizim vatanımız bunlar da bizim vatandaşımızdır dedik. Tek yapamayacağımız şey ölenleri geri getirmektir. Onun dışındaki her kaybı telafi edecek güce, imkana kararlılığa sahibiz.”

BÖLGENİN SAĞLIK ALT YAPISI İÇİN PROJE

”Hatay’da 238 bin konutu ve köy evini yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. 50 bin konut ve köy evlerinin inşasına ilişkin süreci başlattık. Hatay’da 3122 konut ile 22467 konutu inşası fiilen başlamıştır. Önümüzdeki 1 yıl içinde 319 bin konut, toplamda 650 bin konut yaparak şehir merkezlerimizi yerinde dönüştürerek insanlarımıza sağlam, güvenli, huzurlu yuvalar ve iş yerleri kazandıracağız. Konutlarla kalmıyor. Bölgenin sağlık alt yapısını kaldıracak projeleri başlatıyoruz. Arsuz’da 100, Belen’de 30 yataklı devlet hastanelerini tamamlayarak hizmete aldık.”

BİNANIZ TEHDİT ALTINDAYSA DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ BAŞLATIN

”Bu konuda geçtiğimiz 20 yılda pek çok iş yaptık. Önemli iyileştirmeler sağladık. Görüyorum ki daha fazlasını daha hızlı bir şekilde yapmaya ihtiyacımız var. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modeli ile ülkemizin tamamında kentsel dönüşümü süratle neticelendirecek bir program hazırladık. TOKİ vasıtası ile ülkemizde 20 yıldır yaptığımız konut sistemi depremde rüştünü ispat etmiştir. Ülkemizin yapı stokunu asla bu standartlar altına düşürmeyeceğiz. Hatay’dan İstanbul başta olmak üzere eğer binanız depreme dayanıklı değilse sel veya heyelan tehdidi altındaysa, başka bir sıkıntısı varsa hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini lütfen başlatın.”

Exit mobile version