Ekrem İmamoğlu: İstanbul’daki Boş Evlerden Vergi Alınsın!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu; İstanbul'da çok fazla boş ev bulunduğunu ve evini kasıtlı olarak boş tutanların vergi vermesi gerektiğini söyledi.

imamoglu 1

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; şehirdeki konut sorunuyla alakalı beklenmedik bir öneriyi gündeme getirdi. Dün akşam Habertürk TV’de canlı yayın konuğu olan İmamoğlu; İstanbul’da boş tutulan 750 bin konut olduğunu ve bu konutların boş tutulmaması adına caydırıcı bir yöntem geliştirilmesi gerektiğini savundu. Sahibi olduğu evleri kasti olarak boş tutanlara yönelik bir önlem planı alınması gerektiğini ifade eden Başkan İmamoğlu; bu yönde gelecek bir konut vergisinin başarılı olabileceğini belirtti.

“Boş ev vergisi” olarak adlandırılabilecek bir uygulamanın şart olduğunu söyleyen Ekrem İmamoğlu; Dünya’nın birçok yerinde de bu yönde uygulamaların bulunduğunu ve bu planın hayata geçmesi halinde konut yapımına önemli bir katkı sunabileceğini dile getirdi. Bu uygulamanın yürürlüğe sokulmasıyla birlikte, ev sahiplerinin evlerini kiraya vermesi teşvik edilmeye çalışılacak. Son dönemde İstanbul’daki ev kiralarının ortalamasının 10 bin TL seviyesine geldiği açıklanmıştı. Konut arzının artması amacıyla düşünülen bu uygulamayla birlikte, vatandaşların ev kirası probleminde görece bir hafifleme oluşturulması planlanıyor.

Boş Ev Vergisi Kanada’da Uygulanıyor!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ortaya attığı “boş ev vergisi” planı; kendisinin de aktardığı üzere Dünya’daki birçok şehirde uygulama halinde. Bu planın ortaya çıktığı ilk yerin, Kanada’nın British Columbia eyaleti olduğu biliniyor. 2017 yılında “boş ev ve spekülasyon vergisi” ismiyle uygulanmaya başlayan bu plan, eyalet içerisindeki yerleşim oranını ve verimliliği arttırmasıyla öne çıkmıştı. Bir önceki takvim yılında 6 aydan uzun süre evini boş tutan mülk sahipleri; yasayla getirilen bu vergiyi ödemek durumunda kalıyor. Eyaletin koyduğu yasada, mülk sahiplerinin yaklaşık yüzde 1’lik kesiminden bu vergi tahsil edildi. Bu vergiyle birlikte, spekülasyon vergisi tahsili de eyaletin yetkisi kapsamında yer almakta.

British Columbia eyaletine bağlı olan şehirler arasında, ülkenin en popüler yerlerinden Vancouver da bulunuyor. Vancouver Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre; boş ev vergisi sayesinde, şehir içerisinde boş tutulan evlerin yüzde 26’sının kısa bir süre içerisinde dolduğu görüldü. 3 yılda bu rakamın daha da üzerine çıkıldığını aktaran Vancouver Belediye Başkanı Kennedy Stewart; geçtiğimiz yıl yaptıkları vergi zammı sayesinde de 4 bin konutun şehir halkına yeniden kazanıldığını aktardı. Belediye bütçesine aktarılan verginin boyutunu da söyleyen Stewart; sosyal konut bütçesi için 32 milyon dolarlık ek gelir elde ettiklerini ifade etti.

Vancouver’da bu verginin bir sonraki yıl yüzde 4’ten yüzde 5’e çıkarılacağını aktaran Başkan Stewart; yüzde 10’a yükseltme hedeflerinin de bulunduğunu söyledi. Kanada’nın British Columbia eyaleti haricinde, yakın dönemde İrlanda içerisinde de bu uygulamanın hayata geçeceği konuşulmakta. Hükümet nezdinde alınan bu kararın, 2023 itibarıyla uygulanması bekleniyor.

İstanbul’daki ev kiralarının son bir yılda yüzde 144, son iki yılda yüzde 319 oranında arttığı görüldü. Bu sebeple boş ev vergisi planını hayata geçirmek isteyen İBB; hazırlayacağı tasarıların belediye meclisi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan onay alması için çalışmalara kısa bir süre içerisinde başlayacak.

Exit mobile version