Ekrem İmamoğlu İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nı Duyurdu

"Deprem Dirençli İstanbul İçin Seferberlik" başlıklı toplantıda konuşan Ekrem İmamoğlu, 'İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladı.

imamoglu istanbulda deprem hazirligi habermeydan

Ekrem İmamoğlu İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nı duyurdu. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için deprem konusunda seferberlik başlattıklarını belirterek, “İBB olarak güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzeni değiştiriyoruz. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz” dedi. İmamoğlu’nun açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

”Bütün milletimizin başı sağ olsun. İBB olarak tümden harekete geçerek ilk günden afet bölgesine koştuk. Sadece AFAD’ın bizi eşleştirdiği Hatay’da değil bütün bölgeye elimizden ne geliyorsa ulaştırmak için gayret ettik. Gücümüz yettiğince sürdürülebilir biçimde yaraların tümden sarılması anına kadar İstanbul halkı adına Büyükşehir Belediyesi olarak o bölgede olacağımızı belirtmek istiyorum. 2 bine yakın personelimizin halen Hatay’da bulunduğunu belirtmek istiyorum. Depremi ülkemizin birincil sorunu kabul etme zorunluluğumuz var. Deprem bu kadim topraklar için bir gerçekliktir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz. Düzeni değiştirmek zorundayız. Düzen değiştirmek cesaret ister. İBB yıllardır bu konuyu konuşuyor, 1999 yılından beri. Ancak bu düzene kalıcı ve cesur bir şekilde değişim adına gerekli adımları atamamıştır.”

”Türkiye’ye örnek olacağız”

”İnsanlarımızı korumak için, deprem dirençli kent uygulamasını ilk kez İstanbul’da başarıp Türkiye’ye örnek olacağız. Hedefimiz bu, seferberliğimizin amacı bu. Deprem, İstanbul için kaçınılmaz bir gerçek ve beka meselesidir. Tarih boyunca İstanbul’u nasıl vurduysa yine vuracaktır. Günün, saatini bilmiyoruz ama deprem bu kentte yaşanacak. Bu ulusal seferberlikte, devletimizle, hükümetimizle, bilim insanlarımızla, sivil toplumumuzla ve milletimizle birlikte çalışmak ve birlikte başarmak istiyoruz. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekiyor; çünkü devlet görevlisinden teknik personele, sağlık görevlisinden vatandaşa uzun bir zincirin kırılmadan çalışması gerekiyor. Bilim yegane ışığımız. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi sıfırdan başlatıyoruz.

”Merkezi idare ve tüm bakanlıkların seferberliğe davet ediyorum”

”Gerçekçi stratejilere mutlaka ihtiyacımız vardır. Kaynağa ihtiyacımız vardır. Sorunun devasa büyüklükte olduğunu hepimiz biliyoruz. İşbirliğine ihtiyacımız vardır. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekiyor. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekmektedir. Bilime ihtiyacımız var. Bilim yegane ışığımızdır. Görmezden gelerek yolumuza devam etmemiz mümkün değildir.

Uzmanlarla birlikte hazırladığımız Deprem Eylem ve Müdahale Planı’na uygun olarak afet hazırlık dahil bütçemizi revize edeceğiz. Ne kadar artırabiliyorsak, zaruri harcamalarımız bir yana konulmak şartıyla, deprem için ayıracağız. Merkezi idare ve tüm bakanlıkların seferberliğe davet ediyorum.”

”İstanbul Güçleniyor sistemi kuruyoruz”

”İstanbul Güçleniyor sistemi kuruyoruz. Bu sistem ile hızlı taramaya başvuran ve güçlendirme önerisi alan binalardan başlayıp maliyetine güçlendirme yapacağız. Bu şehri oradan oraya taşıyarak sorunu çözemeyiz. 24 yıldır depremi konuşuyoruz. Aynı kafayla devam edersek 100 yıla ihtiyacımız var.”

”Avrupa ve Anadolu yakalarında 4.5 milyon vatandaşımız için geçici barınma alanlarımızı hızla hazırlayacağız”

”Toplanma alanları ve geçici barınma alanlarında su deposu, fosseptik çukuru, güneş paneli, alet ve gereç dolabı, çöp toplama alanı, çadır yerleşim alanı gibi tüm detayları planlıyoruz. Lojistik merkezlerimizi belirledik, ihtiyaçlarımızı tespit ettik. İstanbul’un mevcutta sahip olduğu (AFAD’ın belirlediği) 2 bin 450 hektar alanı 2.2 kat artırarak 7 bin 850 hektara çıkartacağız. Avrupa ve Anadolu yakalarında 4.5 milyon vatandaşımız için geçici barınma alanlarımızı hızla hazırlayacağız.”

”Erken uyarı sistemimizi geliştiriyoruz”

”Erken uyarı konusunda 50 kilometre uzunluğunda fiber optik tabanlı erken uyarı sistemimizi geliştiriyoruz. Bu hat üzerindeki 5 bin sensör ve geliştirilecek olan yapay zeka sayesinde depreme yönelik hazırlığımızı ve müdahalemizi en üst düzeye çekeceğiz.”

Son olarak Ekrem İmamoğlu deprem çalışmasının önemine vurgu yaparak, “Ya hep birlikte hareket edeceğiz ya da işbirliğine yanaşmayanlar koltuklarını bırakıp evine dönecek” dedi.

Exit mobile version