Dışişleri Bakanlığı Vize Sorununu Çözmeye Hazırlanıyor!

Son dönemde Türk vatandaşlarının vize alamaması şikayetlerini değerlendiren Dışişleri Bakanlığı; büyükelçiliklere uyarı göndermeyi planlıyor.

vize1

Batı ülkelerine vize başvurusu yapan Türk vatandaşları, son dönemde kabulden çok daha fazla ret yanıtıyla karşılaştı. Ret yanıtının nedeni olarak gösterilen belge eksikliği, hesapta para gösterme gibi problemlerden mustarip olan vatandaşlar; konuyu Dışişleri Bakanlığı’nın iletişim adreslerine bildirdi. Ret sebebi olarak gösterilen konuları makul bulmayan veya kendisine hiçbir ret sebebi belirtilmeyen insanlar; uzun bir süredir Dışişleri yetkililerinin konuyu çözüme ulaştırmasını beklemekte. Özellikle de ret sebebiyle planlarını ve işlerini erteleyenler; bu konuda bakanlık yetkililerine çok daha fazla ısrarda bulunmakta.

ABD ve AB ülkelerinin ağırlıklı olarak bu problemi yaşattığını tespit eden Dışişleri Bakanlığı; mağdur olan vatandaşların sorununu çözebilmek için temaslarını başlattı. Öte yandan başvurulan ülkelerin makul sebepler olmaksızın ret yanıtı vermesini de sorgulayan Türk yetkililer, diğer ülkelerin gizli bir diplomatik yaptırım uygulayıp uygulamadıklarını araştırmaya başladı. Konu hakkında inceleme başlatıldığını resmi kanallardan açıklayan Dışişleri Bakanlığı; mağdur olan vatandaşların dosyalarının takipçisi olacağını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada; konuyla alakalı sorunların çözümü adına ABD ve AB ülkelerinin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı binasına davet ettiklerini ve şikayetlerini kendilerine bildirileceği aktarıldı. Ekim ayından itibaren büyükelçiler ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun toplantılar düzenleyeceği de, yapılan açıklamada verilen bilgiler arasında. Ankara’daki diplomasi muhabirlerine vize verilmemesi konusu hakkında yorumlar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Çok İnsan Mağdur Oldu!

Büyükelçilerle yapılacak toplantılarla ilgili düşüncelerini basın mensuplarına aktaran Mevlüt Çavuşoğlu; yetkililerin tatil süreçlerinin tamamlanması ve görevlerine dönmeleri sonrasında temasların hızlanacağını dile getirdi. Bu ay içinde New York’ta düzenlenecek BM Genel Kurulu’ndan sonra çalışmaların süreklilik kazanacağını söyleyen Bakan Çavuşoğlu; bazı ülkelerin ilk temaslar sonrasında vize süreçlerinde çok daha dikkatli davrandığının da altını çizdi. ABD ve Almanya’da çok fazla Türk vatandaşı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı; özellikle de bu iki ülkenin vize performansının vatandaşlar nezdinde büyük önem taşıdığına değindi.

ABD, Almanya ve diğer AB ülkelerinde pek çok Türk çalışanın ve yetkilinin seyahat ettiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu; diplomatik pasaportu olmayan herkesin vize problemi yaşadığını ve bu sorunun ülkenin son dönemine oldukça olumsuz bir etki bıraktığını söyledi. İş insanları, doktorlar, mavi yaka çalışanlar gibi yurt dışında faaliyet gösteren insanların olumsuz etkilenmesini istemediklerini açıklayan Dışişleri Bakanı; kısıtlı tarihlerde ve belli bir program üzerine gidenlerin dahi vize alamamasını akıl dışı bir durum olarak değerlendirdi.

AB ve ABD’yle bu konuda yoğun bir biçimde temas kurulduğunu söyleyen Dışişleri yetkilileri; Bakan Çavuşoğlu’nun konu hakkında aldığı şikayetleri de diğer ülkelerin yetkilileriyle paylaştı. Mevlüt Çavuşoğlu’nun basına yaptığı açıklamada, bilgilendirme ve uyarı süreçlerinin ardından birçok ülkede işlemlerin hızlandırıldığı ifade edildi. ABD vize yetkililerinin daha hızlı bir sürece geçtiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu; ancak daha da hızlı bir sürecin tesis edilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini beyan etti. Özellikle de iş odaklı mağduriyet yaşayanların sorunlarını yetkililerle paylaşan Dışişleri Bakanlığı; ilerleyen dönemde benzerinin yaşanmaması için çabaladıklarını aktardı.

Exit mobile version