Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar sonra ilk kez Irak’a gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün büyük bir heyetle Irak’a resmi ziyaretgerçekleştiriyor.

Cumhurbaskani Erdogan17 habermeydan e1713773067662

Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar sonra ilk kez Irak’a gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim sonrası yurt dışı ziyaretlerine başladı. Erdoğan, 12 yılın ardından bugün (22 Nisan) büyük bir heyetle Irak’a resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Önce Bağdat’e ardından da Erbil’e uzanan bu ziyaretin Ankara-Bağdat ilişkileri için yeni bir gelişmenin habercisi olarak nitelendiriliyor.

Sabah saat 09.15’te uçakla Irak’a hareket eden Erdoğan’a aralarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın da olduğu geniş bir heyet eşlik edecek.

Erdoğan, Bağdat’a resmi ziyaretinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüşecek. Ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya gelecek. Ziyaretin en önemli gündem maddeleri; terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye’ye doğalgaz ve petrol akışı yer alacak.

Türkiye’nin, teröre karşı Irak ile ortak harekat merkezi kurması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında, bu merkezin de gündeme gelmesi öngörülüyor.

Kritik görüşmedeki bir başka konu başlığı ise Irak’ın su sorunu. Erdoğan, Irak’ın su konusundaki beklentisini bildiklerini, bunun karşılanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti. Bu yönde de önemli adımlar atılması bekleniyor.

Görüşme sonrası Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

 

Exit mobile version