Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson’dan ortak basın açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile baş başa ve heyetler arası görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Ulf Kristersson habermeydan

NATO üyeliğine yönelik görüşmeler için Türkiye’ye gelen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Yeni Başbakan Kristersson, ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Kristersson, görüşme öncesinde Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan ve Kristersson ikili bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider sonra kameralar karşısına geçerek ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar :

Görüşmelerimizde ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye yönelik ortak iradelerimizi belirledik. Bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasının destekçisi olmuştur. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Beklentilerimizi açık bir şekilde paylaştık. Türkiye, PKK, YPG/PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadele ediyor. Bu örgütlerin hain saldırılarında 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. Yeni İsveç hükümetinin üçlü muhtırayı uygulama taahhütlerini vermesinden memnuniyet duyduk. Terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç’in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir. İsveç ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene rekor kırdı.

İsveç Başbakanı’nın konuşmasından öne çıkanlar :

Terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye. İsveç Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere uyacaktır. İleride de müttefik olarak verilen taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız. Türkiye’ye terörizmle mücadelesinde yardım etmek istiyoruz. İsveç PKK’yı bir terör örgütü olarak görüyor. Özellikle terörle mücadele mevzuatı konusunda bu senenin sonunda ve gelecek senenin başında çok büyük adımlar atacağız. Terör faaliyetleri ister İsveç’i ister Türkiye’yi hedefliyor olsun, bunları eşit derecede ciddiye alarak bunlara karşı mücadele veriyor olacağız.”

İsveçli gazetecinin “İsveç’ten istenen tam olarak nedir?” sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

Bizim özellikle yaptığımız görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç’in tutumu. Bu rakamların 30 olması, 70 olması bunlar ayrı ayrı tartışılabilecek konular. 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç’te olan bir tanesi var ki Bülent Keneş. Bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. Dostlarımız, özellikle 1. derecedeki NATO dostlarımızla dayanışma içerisinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkelerinde barındırmamak gerekiyor.” diye yanıt verdi.

Exit mobile version