Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu

Türkmenistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkmenistan'da yapılacak zirve, Antalya'daki sel felaketi, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik olası operasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

cumhurbaskani turkmenistan oncesi aciklama habermeydan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’a hareketi öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında yaptığı açıklamalardan bazıları:

Türkmenistan zirvesi ile ilgili olarak Erdoğan, “Enerji, ulaştırma ve ticari konular zirvemizin ana gündem maddelerini teşkile edecektir. Bu vesileyle ayrıca ilişkilerimizin akdi zeminini kuvvetlendirmek üzere muhtelif anlaşma metinlerini de imzalayacağız. Böylelikle enerji, ticaret, ulaştırma, gümrük, ekonomi, eğitim, bilim ve kültür alanlarından sorumlu kurumlarımız arasında etkin işbirliği mekanizmalarını desteklemiş olacağız. Avaza’daki görüşmelerimizde bölgesel ve küresel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunacağız. Maksadımız sadece 3 ülke halkı için değil kardeş Türk devletleri ve bölgemiz için daha müreffeh ve güvenli bir gelecek inşa etmektir. Başta Türk devletleri teşkilatlarımız olmak üzere çok taraflı platformlardaki işbirliğimizin geliştirilmesi de hedeflerimiz arasındadır. 21’inci yüzyılın bir Türk asrı olması için kardeşliğimizi her alanda perçinlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Antalya’daki sel felaketine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı, “Afetin etkili olduğu Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ kararı alınmıştır. Ayrıca SGK ve vergi borçları ertelenmiştir. KOSGEB’den, afetten zarar gören her bir esnafımız için 250 bin liraya kadar faizsiz acil destek kredisi imkanı sağlanmıştır. Son Düzce depreminde nasıl vatandaşımıza ‘Devlet nerede?’ sorusunu sordurmamışsak, Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizi etkileyen sel ve su baskınları sonrasında da tüm imkanlarımızı insanımız için seferber ettik” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye’nin kuzeyine yönelik düzenleneceği konuşulan operasyona ilişkin soruya “Her zaman söylediğim gibi yine söylüyorum. Bu işin adresi, bu işin tarihi verilmez fakat Soçi Mutabakatında Sayın Putin’le vardığımız hedefler belli. Onu kendisine tekrar hatırlattım. Hedefimiz özellikle sınırdan güneye malum bizim 30 kilometre derinlikte bir hedefimiz var. Zira buralardan ülkemiz sürekli olarak maalesef teröristlerin adeta tehdidi altında kalıyor. Son zamanlarda bu ciddi manada çoğaldı. Bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Pençe Kilit’te neyse attığımız adımlar, aynı şekilde Suriye’nin kuzeyinde zaman zaman topraklarımıza karşı yapılan saldırılara sessiz kalmamız da mümkün değil. Bunu da uyarıyoruz, hatırlatıyoruz ve dost Rusya ile birlikte buradaki atacağımız adımlarda birlikte beraber karar ve belki de uygulamayı yapma noktasında kendisinden destekleri de istedik. Bu konuda asla taviz veremeyiz, çünkü terör tehdidi altında olan ülkemdir.” ifadeleriyle yanıtladı.

Exit mobile version