Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump’ın Gazze teklifi “asla kabul görmez”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da faaliyet gösteren Narasi TV'de soruları yanıtlarken “Gazze'yi hiç kimse Filistinlilerin elinden alamaz" ifadelerini kullandı.

Trumpin Gazze teklifi habermeydan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump’ın Gazze teklifi “asla kabul görmez”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto ve Endonezya halkının kendisini karşılamasına ilişkin, “Hiçbir ülkede görmediğim bir karşılama töreniydi.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Endonezya arasındaki ilişkilerin “400 yıllık geçmişe” dayandığına işaret ederek, bu ilişkilerin çok daha farklı bir noktaya taşınması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye-Endonezya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda, iki ülke arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacmini önce 5 milyar dolara, ardından 10 milyar dolara getirmeyi planladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke kurumları arasında çeşitli görüşmeler yapıldığını ve taraflar arasında anlaşmalar imzalandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi devralma açıklamasına ilişkin soruya, “Trump’ın özellikle Netanyahu denilen katille böyle bir anlaşmayı yapması ve bu tür meydan okumalarını dünya barışı için çok büyük bir tehdit olarak görüyorum.” yanıtını verdi.

Gazze’yi hiç kimsenin Filistinlilerin elinden alamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir şeye cüret etmek her şeyden önce dünya barışı için çok farklı bir tehdittir. Böyle bir tehdide de ‘evet’ demek, dünya barışı noktasından, bir siyasetçi olarak, doğrusu beni ciddi manada üzmüştür, düşündürmektedir.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump’ın geçen dönemki davranışıyla şu andaki bu tür açıklamalarını, dünyadaki birçok ülkeye yönelik meydan okumalarını doğru bulmuyorum.” diyerek, bunları iyi gelişmeler olarak görmediğini belirtti.

ABD gibi “bir dünya devinin” bu yanlışlardan süratle dönmesini temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna göre de dünya barışı kendine bir çıkış yolunu yakalamış olur.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başkan, Trump’ın önerisi gerçekten ilgi görürse Türkiye, ABD’nin çabalarına karşı herhangi bir adım atacak mı?” sorusunu şu şekilde cevapladı:

“Böyle bir teklifin kabul görmesi, her şeyden önce bizim açımızdan asla kabul görmez. Bizim açımızdan biz buna evet diyemeyiz. İslam dünyasının buna evet demesi kesinlikle mümkün değildir.”

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) buna karşı tavır alacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya, Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerin bu meselede eli bağlı duramayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT’deki bütün ülkelerin tavrını açıkça ortaya koyacağını belirterek, “Her şeyden önce dünya barışına bir destek vermek gerekiyorsa, bunun birinci derecede sorumlusu Amerika’dır. Amerika gibi bir ülkenin dünya barışından yana olması gerekir. Bizler dünya barışından yana olmanın gayreti içindeyiz.” diye konuştu.

Exit mobile version