Cumhurbaşkanı Erdoğan Sosyal Konut Projesini Açıkladı!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 500 bin sosyal konut içeren TOKİ projesini kamuoyuyla paylaştı.

erdogan toki

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan; geçtiğimiz günlerde ilk detayları ortaya çıkan TOKİ projesini kamuoyuna sundu. 81 ilde başlatılması planlanan bu projede, toplamda 500 bin sosyal konut dağıtılacağı açıklandı. Proje dahilinde iş yeri ve arsa dağıtımının da yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların ev sahibi olabilmesi adına devletin her zaman yanlarında olduğunu dile getirdi. Yeni TOKİ konutlarının, önceki günlerde açıklandığı gibi 240 ay vadeyle satışa sunulacağı da yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kesinleştirildi.

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan basın toplantısıyla tanıtılan sosyal konut projesi; tarihin en büyük sosyal konut projesi olarak konumlandırılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; Tarihimizin en büyük sosyal komut projesine öncülük eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ’mizi tebrik ediyorum.  Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizi her alanda olduğu gibi konut üretiminde de asırlık hizmetlerle, eserlerle buluşturduk.” sözleriyle TOKİ’nin başarısını tebrik ederek başladığı sunumda, vatandaşların projeye erişmesi için gereken tüm unsurlara yer verildi. Dar ve orta gelirli vatandaşları kapsayan yeni TOKİ projesi; ülkedeki her ilin ekonomik şartlarına göre şekillenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 20 yıllık AKP iktidarında yüzde 90’ı sosyal konut olmak üzere 1 milyon 170 bin konutu halka sunduklarını açıkladı. Ellerindeki bu veriyle en iyi ve en büyük sosyal konut projesini yapabilecek seviyeye ulaştıklarını belirten Cumhurbaşkanı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’nin bu işin altından kusursuz bir şekilde kalkacağına inandığını aktardı. 240 ay vadeyle satışa çıkacak yeni TOKİ sosyal konutları; yapılacak kura çekimini kazanan vatandaşlara tahsis edilecek. Bu sürecin ardından 20 yıllık ödeme planını ve yüzde 10 peşinatı hazır etmesi gereken kura talihlileri; bulundukları şehirlere göre belirlenen ödeme baremleri içerisinde hareket edecek.

608 bin lira ile 850 bin lira arasında değişen konutları vatandaşların beğenisine sunan TOKİ; peşinatların ödenmesinin ardından 2280 liradan başlayan taksit fiyatlarıyla ev sahibi olunmasını sağlayacak. Kura çekilişinde ayrıcalıklı gruplar belirlendiğini de aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan; şehit yakınları, gaziler, emekliler, engelliler ve 18-30 yaş arasındaki gençler için ayrı ayrı kura grupları oluşturulduğunu da söyledi. Bugünden itibaren başvuruya açılan yeni TOKİ konutlarının ilk etabı için, 500 lira başvuru ücreti ödenmesi şartı bulunmakta.

İlk Etap Konutları 2 Yılda Tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarında, konutların ilk etaplarının iki yıl içerisinde tamamlanması ve anahtar tesliminin gerçekleştirilmesi planına da yer verildi. Yatay mimariyi esas alacak bir projeyle kamuoyunu memnun etmek istediklerini belirten Erdoğan; depreme dayanıklı olarak tasarlanan bu projelerin ülkenin her yerinde konut sorununa çözüm olacağının altını çizdi. Mahalle kültürü, komşuluk ve yeşil alan şartlarının proje tasarımında net bir biçimde yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı; kura talihlilerinin yaşamaktan keyif alacağı bir projeler bütününe başlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

81 ilde birden başlayacak konut seferberliğini beş yıl içerisinde tamamlamak istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; 2023-2028 arasındaki dönemde vatandaşların evlerine kavuşmaları için planlı ve hızlı bir çalışma süreci yürütüleceğini belirtti. Projenin ilk etabındaki konut ve iş yerlerinin isminin İlk Evim ve İlk İş Yerim olduğunu söyleyen Erdoğan; bugüne dek ev sahibi olamayanların TOKİ aracılığıyla bu fırsata bir kez daha eriştiğinin de altını çizdi.

240 Ay Vadeli TOKİ Projesi Yolda!

Başvuru Şartları Neler?

Hane gelirinin görece alt orta seviyede olması şartıyla başvuru kabul eden TOKİ; İstanbul’da 18000, Türkiye genelinde ise hane başına 16000 lira gelir beyan edilmesini şart koşuyor. Her hane içinden yalnızca bir başvurunun kabul edildiği sistemde, başvuru ücreti olarak 500 lira talep ediliyor.

Gaziler, şehit yakınları, emekliler, engelliler ve 18-30 yaş grubuna dair ayrıcalıklı kura gruplarına da yer verilecek bu süreçte; bu gruplara dahil olmayanlar da başvurularını gerçekleştirebilecek. 28 Ekim 2022’de son bulacak başvuru döneminin ardından, ilk etap TOKİ konutları kura çekim işlemlerinin Kasım veya Aralık’ta yapılması bekleniyor.

Exit mobile version