Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem turistleri gittikten sonra bile Hatay’ın yanında olduk.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle Hatay kentsel dönüşüm projesi temel atma töreninde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Şov peşindeki deprem turistleri gittikten sonra da Hatay’la kardeş ilan ettiğimiz 94 belediyemiz Hatay halkının yanında olmaya devam etti” dedi.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:
”Depremin üzerinden 209 gün geçmiş olsa da yüreklerimizde açtığı yaralar hala tazeliğini koruyor. Enkazların altında kalarak aramızdan ayrılan hiçbir insanımızı unutmadık unutmayacağız. Depremin ilk günlerinden itibaren bu konudaki hassasiyetlerimizi gösterdik. Deprem bölgesinde yaşayan kardeşlerimizi asla yalnız bırakmadık. Seçim döneminde depremzedelere bedava ev sözü verenler hem sözlerini hem de Hatayla birlikte diğer şehirlerimizin de yolunu unuttu. Biz ise depremzede şehirlerimizi ziyaret ederek hem vatandaşlarımıza yalnız olmadıklarını hissettirdik hem de yürütülen çalışmaları yerinde görme imkanı bulduk. Aynı şekilde şov peşinde koşan deprem turistleri çekip gittikten sonra bile Hatayla kardeş ilan ettiğimiz 94 belediyemiz başkanları ve ekipleriyle Hatay halkının yanında olmaya devam etti.”
”Sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimize hakaret edenlerden değil, kucaklayanlardan olduk”
”Sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimize hakaret edenlerden değil, siyasi görüşüne bakmadan 85 milyonun tamamını kucaklayanlardan olduk. Hatay’ımızı en son 28 Mayıs seçimlerinden 1 hafta önce ziyaret etmiş, hem sizlerle dertleşmiş hem de Defne Devlet Hastanesi’ni açmıştık. Deprem bölgesini sadece fotoğraflardan görenler 11 ilimizi etkileyen afetin büyüklüğünü anlamakta zorlanıyor. Depremin hemen ardından bölgeye yaptığımız ziyaretlerde nasıl bir tabii afetle karşı karşıya kaldığımızı görmüştük. Hatay ve ilçelerinin asrın felaketini yaşadığı tartışma götürmez bir gerçektir. Aynı şekilde devletimizin tüm sıkıntılara rağmen depremin yaralarını sarma konusunda iradesi ve çabaları da bir başka hakikattir.
Hatay ve ilçelerinin asrın felaketini yaşadığı su götürmez bir gerçektir. Devletimizin tüm olumsuzluklara rağmen çabaları da takdire şayandır. Ekonomisi ne olursa olsun bu depremin altından kalkabilecek devlet sayısı bir elin parmağını geçmez. Afet bölgesinde yaşayan kardeşlerimizin sıkıntılarını çok iyi biliyoruz.”
”Yerinde dönüşüm projemize Hataylı kardeşlerimizin gösterdiği ilgiden memnuniyet duyuyoruz”
”Hatay’da 254 bin 195 konut zarar görmüştü. Şu anda Hatay’da 32 bin 600 konut 7 bin 800 köy evi ve depo olmak üzere toplam 40 bin 400 bağımsı bölümün inşası devam ediyor. Bugün bunlara yenilerini ekliyoruz. Toplam 5 bin bağımsız bölümün temellerini atıyoruz. Antakya’da zarar gören Uzun Çarşıyı ihya etmek için 600 dükkanı, Antakya Atatürk Caddesinde yerinde dönüşüm kapsamında konut ve dükkandan oluşan 3 bin 500 bağımsız bölümün Arsuz’da rezerv alanlarda 900 bağımsız bölümün yapımına başlıyoruz. Bugün temellerini attığımız projelerimizle birlikte Hatay’ın kent meydanının, şehir merkezinin inşası için de ilk kazmayı vuruyoruz. Yerinde dönüşüm projemize Hataylı kardeşlerimizin gösterdiği ilgiden memnuniyet duyuyoruz. Projemiz, Hatay merkez ve ilçelerinden toplam 86 bin kişi başvuru yaptı. Proje kapsamında biz hem hibe hem de kredi desteği vereceğiz. Vatandaşımız da bakanlık desteği ve teşvikiyle evlerini yapacak. Vergi, harç, yapı denetim gibi her türlü masraftan muaf olacaklar. Bakanlığımız ruhsattan meskene kadar tüm süreci denetleyecek. Böylece inşa edilen konutların depreme dayanıklılığıyla ilgili zihinlerde hiçbir soru işareti oluşmayacak. Hatay Havalimanının projesi tamamlandı. Kısa sürede yapımına başlıyoruz. Şehrimizin her türlü meselesi gibi, diğer projelerin de yakın takibimde olduğunu bilmenizi istiyorum. Rabbim bizleri her türlü afetten muhafaza buyursun diyorum. Bu duygularla bir kez daha deprem şehitlerimize Allahtan rahmet, kalanlara sağlıklı ve huzurlu bir hayat diliyorum.”