COP31 için dünya Antalya’da buluşacak: 91 lider katılacak

Türkiye’nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek COP31 İklim Zirvesi’ne 91 devlet başkanı, 300’e yakın bakan ve 1,5 milyon ziyaretçinin katılması bekleniyor.

cop31 habermeydan

COP31 için dünya Antalya’da buluşacak.

COP31 için dünya Antalya’da buluşacak.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 31. Taraflar Konferansı (COP31), 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek. Türkiye’nin ev sahipliğinin yanı sıra başkanlığını da üstleneceği zirvede, küresel iklim politikaları ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ortak adımlar ele alınacak. Konferansa dünyanın farklı ülkelerinden devlet başkanları, bakanlar, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum temsilcilerinin katılması bekleniyor.

COP31, “UYGULAMA COP’U” YAKLAŞIMIYLA DÜZENLENECEK

İlk Taraflar Konferansı 1995 yılında Berlin’de gerçekleştirilirken, bu yıl 31’incisi düzenlenecek zirve “Geleceğin COP’u-Uygulama COP’u” yaklaşımıyla planlandı. Diyalog, uzlaşı ve aksiyon olmak üzere üç temel unsur üzerine kurulan yaklaşımda, ülkeler arasındaki güven ve iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Zirvede ayrıca iklim taahhütlerinin somut ve ölçülebilir uygulamalara dönüştürülmesi, ortak sorumluluk anlayışının geliştirilmesi ve küresel iklim politikalarına yön verecek kararların alınması amaçlanıyor.

MAVİ VE YEŞİL BÖLGEDE FARKLI ETKİNLİKLER YAPILACAK

Antalya’daki zirve etkinlikleri Mavi Bölge ve Yeşil Bölge olmak üzere iki ana alanda gerçekleştirilecek. Mavi Bölge’de resmi müzakereler, üst düzey toplantılar ve diplomatik görüşmeler yapılacak. Alana girişler BM akreditasyon kurallarına göre sağlanacak.

Mavi Bölge’de iklim değişikliğine uyum, temiz enerji, sıfır atık, sürdürülebilir şehirler, iklim finansmanı, teknoloji, sağlık ve yeşil dönüşüm konularında paneller de düzenlenecek.

Toplumsal katılıma açık olacak Yeşil Bölge’de ise kamu, özel sektör, akademi, sivil toplum kuruluşları ve gençlerin bir araya geleceği tematik merkezler oluşturulacak. Bu alanda sergiler, konserler, paneller, çalıştaylar ve etkileşim etkinlikleri gerçekleştirilecek.

ZİRVEYE 91 DEVLET BAŞKANI VE 300’E YAKIN BAKAN KATILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 31 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre COP31’e 91 devlet başkanı, 300’e yakın ilgili bakan ve 1,5 milyon ziyaretçinin katılması bekleniyor.

Yeşil Bölge’de 5 bin kişilik kongre merkezi ve yaklaşık 6 bin kişilik amfi tiyatrolarda konserler, sempozyumlar ve paneller düzenlenecek.

ETKİNLİK ALANLARININ BÜYÜKLÜĞÜ DİKKAT ÇEKİYOR

COP31 kapsamında Mavi Bölge için 527 bin 414 metrekare, Yeşil Bölge için ise 582 bin 244 metrekarelik alan ayrıldı. Mavi Bölge’de genel kurul salonları, delegasyon ofisleri, pavilyonlar, basın merkezi ve restoranlar yer alacak.

Yeşil Bölge’de Türkiye Pavilyonu’nun yanı sıra Bilim Merkezi, Yeşil Sanayileşme, Dirençli Şehirler, Enerji ve Ulaşım, Kültür ve Medeniyet, COPArt ve Start-up Zone alanları bulunacak.

Sıfır Atık çalışmaları kapsamında Sıfır Atık Hub’ı, uygulama ve atölye merkezi, 7 Bölge 7 Ev Sıfır Atık Mutfağı, Sıfır Atık Müzesi ile geçici depolama ve kompost merkezi de etkinlik alanında yer alacak. Mavi Bölge’deki 10 bin metrekarelik beş yapraklı “Zaman Tüneli” yapısı ise Sıfır Atık Müzesi olarak kullanılacak.

ULAŞIM VE GÜVENLİK İÇİN ÖZEL DÜZENLEMELER

Zirve süresince ulaşım, trafik, otopark ve acil durum erişimi için çeşitli düzenlemeler yapılacak. Etkinlik alanında 1500 araçlık VIP otoparkı, 5 bin araçlık açık otopark, 400 otobüs kapasiteli park alanı ve bir heliport bulunacak.

Ulaşımda 25 belediyeden temin edilen 630 düşük emisyonlu otobüsün kullanılması planlanıyor. Ayrıca Yeşil Bölge’de Valilik koordinasyonunda bir Kriz Merkezi oluşturulacak. Merkezde emniyet, sağlık, AFAD, itfaiye, belediye ve enerji kurumlarının temsilcileri görev yapacak.

SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN 5 REVİR VE 9 AMBULANS GÖREV YAPACAK

Katılımcıların sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla Mavi Bölge’de 3, Yeşil Bölge’de 2 olmak üzere toplam 5 revir kurulması planlandı. Sağlık hizmetlerinde 7 aktif ve 2 yedek ambulans görev alacak.

Acil müdahale kapasitesini güçlendirmek için Mavi Bölge’de 9, Yeşil Bölge’de 11 olmak üzere toplam 20 mobil UMKE ekibi görevlendirilecek. Ayrıca AFAD koordinasyonunda Mavi ve Yeşil Bölge için iki ayrı kriz yönetim merkezi oluşturulacak.

Exit mobile version