Cevdet Yılmaz Kimdir? Geçmişte Hangi Görevlerde Bulundu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı kabinede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Cevdet Yılmaz görevlendirildi.

cevdet yilmaz 1

Uzun yıllardır Bingöl’den milletvekili seçilen ve yaklaşık 9 yıl boyunca bakanlık yapan Cevdet Yılmaz; hafta sonu açıklanan kabine listesinin en önemli sürprizlerinden biri oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı listede Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak konumlanan Yılmaz; an itibarıyla ülkemizin iki numaralı yöneticisi konumuna geldi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini Fuat Oktay’dan resmen devralan Cevdet Yılmaz; yıllar sonra girdiği kabinede kalkınma politikalarında yeniden etkin bir figür olarak öne çıkabilir.

Cevdet Yılmaz kimdir? Geçmişte hangi görevlerde bulundu? Cumhurbaşkanı Yardımcısı pozisyonunda hangi görevleri yapacak? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Cevdet Yılmaz’ın Hayatı

1 Nisan 1967’de Bingöl’de dünyaya gelen Cevdet Yılmaz; üniversite eğitimi başlayana dek Bingöl’de yaşadı. 1983’te ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümüne giren Yılmaz, 1988’de bu bölümden birincilikle mezun oldu. 1989’da Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) çalışmaya başlayan ünlü siyasetçi; buradaki görevine 3 yıllık bir ara verdi ve ABD’deki Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Yüksek lisans sonrasında DPT’ye dönen Yılmaz, 2003 yılına dek kurumda Planlama Uzmanı olarak görev aldı.

Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev aldığı esnada Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlayan Cevdet Yılmaz; 2003 yılında doktora tezini teslim etti ve doktor unvanını aldı. DPT’nin AB İlişkiler Genel Müdürlüğü görevine de 2003’te başlayan Yılmaz; aynı dönemde Ulusal Ajans, ATAUM ve Sümerbank’ın yönetim kurullarında da görev aldı. 2007’ye dek kamuda ve özel sektörde çeşitli yöneticilik pozisyonlarında bulunan Cevdet Yılmaz; 2007 yılında kamudan ayrılma kararı aldı ve siyasete girdi.

2007’de yapılan genel seçimlerde AK Parti’den Bingöl Milletvekili seçilen Cevdet Yılmaz; 2009’a dek yalnızca milletvekili olarak mecliste görev aldı. 2009’da yapılan kabine değişikliğinde ise, Cevdet Yılmaz’ın bakanlık süreci başladı. GAP-DAP Projesi ve Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak 60. Türkiye Hükümeti’nde görev almaya başlayan Yılmaz; 2011 Genel Seçimleri’ne dek bu görevi sürdürdü. 2011’de yeniden Bingöl’den milletvekili seçilen ünlü isim; 61. Türkiye Hükümeti’nde ise görevine ismi değişen bakanlık çatısı altında devam etti.

2011’den itibaren Kalkınma Bakanı olan Yılmaz; 61. hükümetten 62. hükümete geçen ender isimlerden biri oldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’te Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında kurulan 62. hükümette de görev alan Cevdet Yılmaz; dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun listesindeki başlıca isimlerden biriydi. Haziran 2015 seçimlerinde Diyarbakır Milletvekili olarak meclise giren Cevdet Yılmaz; kendi şehri dışındaki bu görevi yalnızca 5 ay sürdürdü. O dönemki geçici hükümet çatısı altında Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Yılmaz; Kasım 2015’te yapılan seçimlerde yeniden Bingöl’den meclise girdi.

Kasım 2015’te kurulan yeni hükümette de Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz; bu görevi 24 Mayıs 2016’a dek sürdürdü. Ahmet Davutoğlu’nun istifası sonrasında Binali Yıldırım’ın kurduğu yeni hükümete yer alamayan Cevdet Yılmaz; görevini Lütfi Elvan’a teslim etti. 2018 Seçimleri’nde de Bingöl’den milletvekili olan Yılmaz; Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin ilk hükümetinde görev almamıştı.

2023 Seçimleri sonrasında görev alması beklenen isimlerden biri olarak görülen Cevdet Yılmaz; Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı olarak konumlandırıldı. Bu görevi üstlenen tarihteki ikinci kişi konumuna gelen Yılmaz; geçtiğimiz günlerde görevi Fuat Oktay’dan devraldı. Devletin iki numarası olma unvanını elde eden ünlü siyasetçi; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı seyahatlerinde veya izin dönemlerinde kendisinin birçok yetkisini emaneten kullanabilecek.

Exit mobile version