Bulgaristan Edirne’de, Karadeniz Batum’da!

Ucuz alışveriş yapmak isteyen Bulgaristan halkı, her hafta sonu Edirne'de. Teknoloji alışverişi yapmak isteyen Karadeniz halkı ise, Batum'u keşfetti.

edirne bulgar

Son dönemde ülkemizin turizm hareketliliği, ekonomideki problemler nedeniyle artış gösterdi. Sınır komşularımızın bir kısmının Türkiye’deki en yakın şehirlerden alışveriş yapmaları; ülkeye giren günübirlik turist sayısını önemli ölçüde arttırdı. Birkaç gündür yılbaşı alışverişlerini de Türkiye’den yapan Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşları; bu sayede ülkelerindeki market fiyatlarından çok daha ucuz fiyatlara hazırlıklarını tamamlayabildiler. Kur farkı nedeniyle Edirne, Kırklareli gibi şehirlere akın eden turistler; esnafların da kazançlı çıkmasını sağladı.

Edirne’ye Bulgaristan’dan Turist Akını Devam Ediyor!

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Cingöz; Bulgaristan’dan gelen turistlerin, şehrin ekonomisinin başat unsuru olma yolunda ilerlediğini söyledi. Yılbaşına yaklaşılan bu dönemde yeni yıl hazırlıkları için Türkiye’ye akın edildiğini belirten Cingöz; özellikle de AVM’lerdeki yoğunluğun dahi şehre doğrudan yansıdığını dile getirdi. Tatlılarda ve giyim eşyalarında önemli bir satış oranı yakalandığını söyleyen Kemal Cingöz; Bulgaristan’dan gelen kitlenin ucuz olan her şeyi satın aldığını ve bu durumun şehre olumlu yansıdığını aktardı.

Bulgaristan’dan gelen Bulgar ve Türkler ile önemli bir ticari devinim elde eden Edirne; kriz sürecinde en çok kâr elde eden şehirler arasında gösteriliyor. Bu durum nedeniyle Edirne esnafının yüzünün güldüğünü belirten Esnaf Odası Başkanı Kemal Cingöz; sürekliliğin devam edebilmesi adına çalışmalarının olduğunu da açıkladı.

Öncelikli olarak fahiş fiyat uygulaması yapan esnafların denetildiğini ifade eden Cingöz; bu durumun müşteri kaçırdığını ve ticaret açısından son derece olumsuz bir tablo gösterdiğinin altını çizdi. Fahiş fiyat uygulamaları nedeniyle birçok kez farklı şehirlerin müşterilerle buluştuğunu aktaran Cingöz; yakın dönemde bu gibi durumların yaşanmaması adına tedbirlerin çok daha sıkı bir şekilde alınacağının sözünü verdi.

Trakya’daki Hareketliliğin Bir Benzeri De Karadeniz’de!

Edirne ve Kırklareli’nde görülen kur farkı hareketliliği; geçtiğimiz yıldan bu yana yükselişini sürdüren dolar ve euro nedeniyle kesintisiz bir biçimde sürüyor. Ancak diğer ülkelerdeki para birimlerinin de Türk Lirası’nın önüne geçmesi; bu ülkelerin de talebinin artmasına neden oldu. Gürcistan ve Azerbaycan halkı; son zamanlarda market, giyim ve daha birçok ürünü Karadeniz’deki illerden temin etmekte. İran ve Van arasında da benzer bir bağlantı olduğu bilinse de; İran’daki problemlerin artması sebebiyle akışın durduğu öngörülüyor.

Karadeniz’in Gürcistan’a yakın olan illerinden Artvin’de, kur farkıyla oluşan hareketliliğin alışverişe dönüştüğü görülmekte. Gıda, giyim, ev eşyaları gibi ürünleri kendi para birimlerinin daha yüksek olması sebebiyle ucuza alan Gürcüler; bu ticaretin karşılığını teknoloji ürünleri sayesinde de alabilmekteler. Gürcistan’da Türkiye’den daha ucuz fiyatlara cep telefonu ve bilgisayar bulunabilmesi; Türk vatandaşlarının da günübirlik Batum ziyaretleri yapmasına neden olmakta. Geçtiğimiz günlerde, Gürcistan ile Türkiye arasındaki Sarp Sınır Kapısı’nın her iki kısmında da kuyruklar oluştuğu ve trafiğe yetişilemediği tespit edilmişti.

Sarp Sınır Kapısı’nda 8 kilometre kuyruk

 

Exit mobile version