Boğaza Sıfır Havuz Nedeniyle Sahil Şeridine Vatandaşlar Giremiyor!

Galataport içerisinde yer alan 5 yıldızlı otele havuz yapma projesi nedeniyle, Karaköy tarafındaki sahil şeridi vatandaşlara kapandı.

peninsula havuz

Geçtiğimiz yıldan bu yana kullanımda olan Galataport’un otel bölümünde yapılan bir inşaat gündemde önemli bir yer edindi. Proje içerisindeki 5 yıldızlı otelin önüne eklenecek havuzun inşaatı, vatandaşlara ayrılan sahil şeridinin bölünmesine yol açtı. Bir süredir inşaat sebebiyle kapalı tutulan otelin ön cephesi; Galataport projesinin sahil bölümünün önemli bir kısmını kapsamakta. Sahil şeridinin vatandaşlara açık olması sebebiyle ilgi çeken Galataport projesi; bu hamleyle birlikte yeniden tepkilerin odağına yerleşti.

Boğaz’a gelen ticaret gemilerini karşılaması amacıyla yapılan Galataport’un inşaatı sebebiyle yıllarca kapalı kalan Karaköy-Fındıklı sahil kesimi; bu sefer de projede yer alan otelin havuzu nedeniyle kapalı kalacak. İnşaatın devam ettiği projede, inşaat sonrasında da otel çevresinin kapalı tutulacağı ve otel müşterilerinin hizmetinde olacağı öğrenildi. Sahilin belli bir kısmının inşaatla ve havuzla kısıtlanacağını fark eden vatandaşlar; sahillerin kamuya ait olduğunu gösteren yasaya dayanarak tepkilerini proje yöneticilerine iletti.

Karaköy ve Tophane arasındaki kıyı şeridinin büyük bir kısmını kapatan havuz inşaatı; geçtiğimiz yıldan bu yana sahilde dolaşmanın keyfini çıkaran vatandaşların, bu haktan bir kez daha mahrum kalmasına yol açtı. Sahillerin her geçen gün biraz daha şehirde yaşayanlardan koparıldığını düşünen vatandaşlar; Galataport içerisinde yer alan Peninsula Hotel’e olan tepkilerini inşaat alanı önünde sesli bir biçimde yineledi. Haklarının gasp edildiğine hemfikir olan bölgede yerleşik vatandaşlar ve bölge esnafı; Anayasa’da net bir biçimde yer alan kamusal alan maddesinin altını protestolarında bir kez daha çizdi.

İstanbul Boğazı’nda yapılan inşaatlar içerisinde en uzun süreni olmasıyla bilinen Galataport; otel projesiyle birlikte inşaat süresini bir kez daha arttırmış oldu. Sahile girişlerde AVM girişi kullanılması nedeniyle tepkilerini birçok kez yineleyen İstanbullular; bu durumun üzerine sahilin önemli bir kısmının otele verilmesinden de şikayetçi. Otel projesindeki havuz inşaatı sürecinin yargıya taşınması hedefleniyor.

Otel inşaatı nedeniyle protestolar yapan bölge sakinleri; 1982 Anayasası’nda yer alan kıyı şeritleriyle ilgili 43. maddeyi de, protestolarının en büyük delili olarak göstermekte. Anayasa maddesinde; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir.” ifadeleri yer almakta.

Exit mobile version