Bedelli Askerlik Başvurusu Yapanlara Müjdeli Haber!

Bedelli askerlik başvurularındaki yoğunluk, kuraya kalma ihtimalini gündeme getirmişti. Son bilgilere göre, tüm başvuranlar bedelli askerlik yapabilecek.

bedelli 1

Ocak ayının başlamasıyla birlikte, bedelli askerlik için 2022 yılında başvuru yapanların da telaşı arttı. Yapılan fiyat güncellemeleriyle birlikte 100 bin TL seviyesine gelen bedelli askerlik ücreti; bir ve iki önceki dönemlerde ise 56 bin TL ile 80 bin TL sınırlarında idi. Ödedikleri fiyatlar üzerinden askerlik görevini tamamlamak isteyenler ve uzun dönem askerlik ihtimaline yakalanmak istemeyenlerin merakla beklediği Ocak ayında; TSK’nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) sevk belgeleri yayımlanacak. Bu belgelerle birlikte askerliğini nerede ve nasıl yapacağını öğrenecek vatandaşlar; başvuru yoğunluğu nedeniyle kura ihtimalinden korkmaktaydı.

Kura ihtimalinin 2023 Ocak’ta devreye girmesi olasılığından bahseden Habertürk yazarı Bülent Aydemir; Aralık 2022’ye dek toplamda 225 bin bedelli askerlik başvurusu olduğunu söyledi. Normal şartlar altında TSK’nın kontenjanının 130-140 bin civarında olduğunu söyleyen Aydemir; başvuru sayısındaki artış sebebiyle 100 bine yakın insanın kuraya kalma ihtimalinin bulunduğunu dile getirmişti. Yarın açıklanacak bedelli müracaat sonuçlarında, bedelli askerlik çıkmama ihtimalinin ortadan kaldırıldığını söyleyen Aydemir; bütün şartların zorlanarak kontenjanın arttırıldığını açıkladı.

Bülent Aydemir’in yazısında yer alan bilgilerde; TSK’nın kontenjan konusundaki tüm şartları zorlayarak 225 bin kişiden herhangi birinin mağdur olmaması için büyük bir çaba gösterdiği belirtildi.

Aydemir’in yazısında verilen bilgiler şu şekilde devam etti: “Açıklanmadan müjdeyi ben vermiş olayım… Bu yıl, bütün şartlar zorlanarak başvuranların tamamı 28 günlük temel eğitime alınacaklar. Yani parasını yatıran ve gerekli şartları taşıyan 225 bin gencimiz bedelliden yararlanabilecek”

Bedelli Askerlik 2023 Ücreti Ne Kadar Oldu?

Yarın açıklanacak bedelli askerlik müracaat sonuçlarıyla birlikte, toplamda 225 bin kişi 28 günlüğüne silah altına alınacak. 2022 yılının tamamında işletilen başvuru sürecinde 56 bin TL veya 80 bin TL ödeyen 20-30 yaş arasındaki gençler, bu süreçle birlikte TSK’daki zorunlu hizmetlerinin tarihini öğrenecek. 2023 yılının bedelli askerlik ücreti ise, geçtiğimiz günlerde açıklanan kamu personelleri zamlarıyla birlikte güncellendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan “2023 Yılı Ocak Ayına Ait Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelgesi” kapsamında; yılın ilk 6 ayında uygulanacak fiyat tarifeleri belirlendi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki aylık kıdem ve ek gösterge şartlarının da eklenmesiyle birlikte ortaya çıkan rakamlar, bedelli askerlik ücretine de sirayet etti.

6 asteğmen maaşına denk gelmesi amaçlanan bedelli askerlik ücreti; bu yılın ilk 6 ayı itibarıyla 104 bin 84 lira 16 kuruş şeklinde belirlendi. Fiyat bareminin Temmuz ayında yeniden şekillenmesi bekleniyor.

Exit mobile version