Barzani’nin uzun namlulu korumalarına Ankara’dan tepki ve inceleme…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuya ilişkin eleştirilerine Mesud Barzani’nin ofisinden verilen yanıt, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisine neden oldu. İçişleri Bakanlığı ise olayla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.
Barzani, 29 Kasım’da Şırnak Valiliği tarafından Cizre’de düzenlenen bir sempozyuma katılmış, ziyareti boyunca uzun namlulu silah taşıyan üniformalı korumaları eşlik etmişti.
Bahçeli, görüntüleri “rezalet” olarak nitelendirmişti. Türkgün gazetesinde 2 Aralık’ta yayımlanan açıklamasında Bahçeli, “Vatan topraklarımızda yabancı üniformalı askerlerin uzun namlulu silahlarla dolaşması tek kelimeyle rezalettir. Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik hak ve hukuku çiğnenmiştir” ifadelerini kullandı.
Rudaw’ın aktardığına göre, Barzani’nin ofisi Bahçeli’nin sözlerine yazılı bir açıklamayla yanıt vererek bu ifadeleri “ırkçı” ve “şovenist” olarak değerlendirdi.
