Bakan Uraloğlu açıkladı! Ulaşım yapıları depreme hazır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 75. Karayolları Bölge Müdürleri Toplantısı’na katıldı. “Yol Medeniyettir” vizyonuyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Karayolları Genel Müdürlüğünün, 86 milyon vatandaşın gelecek yolculuğunun merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın yolunu ardına kadar açtık. Başlattığımız bu seferberlik ile, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı, dört katına çıkararak 29 bin 742 kilometreye ulaştırdık. 77 ilimizi, güvenli ve konforlu yollarla birbirine kavuşturduk. Bu sene 30 bin kilometreyi aşmış olacağız. 15 bin kilometre Türkiye’nin ihtiyacı mıdır tartışmalarının yapıldığı 2002’den geldiğimiz 29 bin 742 kilometre… Bugün bu ağ, toplam yol ağımızın yüzde 43’ünü oluştururken, trafiğin yüzde 83’üne hizmet veriyor. 2002’de 8,5 milyon olan araç sayımız 31 milyonu aşmışken, ortalama seyahat hızımız saatte 40 kilometreden 90 kilometreye yükseldi. Taşıt hareketliliği yüzde 195 artarken, karayolu kazalarındaki can kayıplarını yüzde 77 azalttık. ‘Her Hayat Değerlidir’ ilkesiyle, sıfır can kaybı hedefimize kararlılıkla yürüyoruz.”
“Türkiye Yüzyılı’na Yakışır Projelerle Hizmet Fırtınamızı Sürdürüyoruz”
Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı doğrultusunda, 2053’te otoyol ağını 38 bin 60 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek “Türkiye Yüzyılı’na yakışır projelerle hizmet fırtınamızı sürdürüyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun İstanbul’a ulaşmasını sağlayacak Kınalı-Malkara Otoyolu’nu bu yıl 18 Mart’ta başlattık. Tamamlandığında İstanbul-Tekirdağ arasındaki ulaşım bir saatin altına, İstanbul-Çanakkale arası ulaşım süresi ise 3,5 saatten 2 saate düşecek ve Marmara Otoyol Ringi’nin kuzey cephesi tamamen birleşmiş olacak. Böylece Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü arasında kesintisiz otoyol bağlantısı sağlanacak.” dedi.
Ankara-Kırıkkale- Delice Otoyolu’nda yapım çalışmalarını başlattıklarını belirten Bakan Uraloğlu, projenin Ankara’nın doğu ve kuzey koridoruna, buradan da Ortadoğu ve Kafkas ülkelerine kesintisiz ulaşım ile kara yolu yük taşımacılığının ağırlığını hafifleteceğini ifade etti.
23 Nisan Depreminde Karayolu, Havalimanı, Tren ve Metrolar Hasar Almadı
Uraloğlu, 23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan depremin Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattığını belirterek “Bakanlığımız sorumluluğundaki karayollarımız, havalimanlarımız, tren ve metrolarımız, deniz yapılarımız da çok şükür bu felaketi hasarsız atlattı. Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur.” diye konuştu.
1999’daki depreminin ardından, Türkiye’nin en önemli metropolü olan İstanbul’da, Marmara ve Ege bölgelerinde, deprem gibi afet durumlarında kullanılacak, dirençli alternatif karayolu koridorlarına ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını anımsatan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu kapsamda İstanbul başta olmak üzere, Türkiye ekonomisinin en gelişmiş kesimi olan ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı, Marmara ve Ege bölgelerinin birbiri ile entegrasyonunu; Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Malkara-Çanakkale Otoyolu olmak üzere yeni karayolu projelerini hayata geçirerek mümkün hale getirdik. Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerimizi çok şiddetli bir depremde bile ayakta kalarak hizmet sunabilecek şekilde tasarlayarak inşa ettik. 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerimizi yine bunun bağlantı yollarını ve viyadüklerini sismik ve yapısal güçlendirme çalışmaları ile güçlendirdik.”
“Depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’ya Her Türlü Ulaşım Kuzey Marmara Otoyolu’ndan Aksamadan Yapılabilecek”
Kuzey Marmara Otoyolu’nun da 2 bin 475 yıllık deprem döngüsündeki büyük depreme dahi dayanabilecek şekilde inşa edildiğini kaydeden Uraloğlu, “Bu şu anlama geliyor; olası büyük bir depremde İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’ya her türlü ulaşım Kuzey Marmara Otoyolu’ndan aksamadan yapılabilecek inşallah. Yine Marmara denizinin altından geçen Avrasya ve Marmaray tünelleri de deprem yükleri, tsunami etkileri ve sıvılaşma gibi etkenler düşünülerek en son uluslararası standartlara göre inşa edildi.” açıklamasında bulundu.
Projelerde en büyük deprem senaryolarını göz önüne alarak tasarım ve inşa işlerini yaptıklarının altını bir kez daha çizen Uraloğlu, “Ayrıca çok önemli bir projemiz olan Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin inşasına devam ediyoruz. Bu da İstanbul’un merkezi noktasında Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlantı sağlayacak. Gerek acil yardımların gitmesine gerekirse de İstanbul’un boşaltılmasında görev yapacaktır. Bizler tevekkül eden insanlarız. Her türlü önlemi de aldık. Yine de dua ediyoruz ki Rabbim bu afetlerle ülkemizi sınamasın. Allah ülkemizi ve aziz milletimizi her türlü afetten korusun. Bu vesileyle depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedi.