6 ile daha Depozito İade Makineleri kuruluyor.
Sıfır Atık Projesi kapsamında çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından başlatılan Depozito Yönetim Sistemi (DYS), Türkiye genelinde yaygınlaştırılıyor.
2022 yılında Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde pilot olarak uygulamaya konulan sistem, 2024 Aralık ayında Bakanlık ve Ajansın merkez binalarında devreye alındı. 2025 Şubat ayından itibaren Sakarya’da başlatılan uygulamayla birlikte sistemde yeni bir aşamaya geçildi.
Bakan Kurum: “DOA 7 bölgemizde hayata geçiyor”
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “DOA 7 bölgemize yayılıyor. Sakarya’nın ardından Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da da Depozito İade Makinelerimizin kurulumuna başladık. Artık atıklar doğaya değil, DOA’ya gidecek” dedi.
6 Yeni Pilot İl Sisteme Dahil Edildi
24 Haziran–8 Temmuz 2025 tarihleri arasında düzenlenen kamu koordinasyon toplantılarıyla Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da sistemin tanıtımı yapıldı. Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin de katıldığı toplantılarda; valiler, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası temsilcileri bilgilendirildi.
Toplantıların ardından söz konusu illerde Depozito İade Makineleri (DİM) kurulmaya başlandı. İlk etapta marketler, AVM’ler, üniversite kampüsleri, metro ve tren istasyonları ile kamu binalarına yerleştirilen makinelerin ilerleyen dönemde 81 ile yayılması hedefleniyor.
Sakarya’da 4 Ayda 3 Milyon Ambalaj Toplandı
Sistemin pilot olarak uygulandığı Sakarya’da, Şubat–Haziran 2025 döneminde 3 milyon adet tek kullanımlık içecek ambalajı toplandı. Bu kapsamda yaklaşık 200 ton cam, 20 ton PET ve 2 ton alüminyum geri dönüştürüldü. Bu geri dönüşümle birlikte 175 bin litre su, 239 bin kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı ve 146 bin kilogram karbon salımı engellendi.
Yıllık 520 Milyon Avro Ekonomik Katkı Hedefleniyor
Depozito Yönetim Sistemi sayesinde her yıl 25 milyar adet atık şişenin geri kazanılması, denizlerdeki plastik kirliliğinin azaltılması ve yılda yaklaşık 520 milyon avro ekonomik katkı sağlanması planlanıyor. Aynı zamanda sistemle kayıt dışı üretimin önüne geçilmesi, atık toplama ve depolama maliyetlerinin düşürülmesi, enerji tasarrufu ve çevre bilincinin artırılması da hedefleniyor.
DOA Mobil Uygulaması ile Kolay İade
Tek kullanımlık içecek ambalajlarının üzerindeki “depozito işareti” sayesinde tüketiciler, ambalajları kolayca iade edebiliyor. Bu süreci kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen DOA mobil uygulaması, Android ve iOS platformlarında hizmete sunuldu. Emlak Katılım Bankası altyapısı ile çalışan uygulama sayesinde, tüketiciler iade ettikleri ambalajlar karşılığında aldıkları depozito bedelini e-cüzdanlarına otomatik olarak aktarabiliyor. Biriken tutarlar POS cihazlarında harcanabiliyor ya da diğer bankacılık işlemlerinde kullanılabiliyor.