Bakan Kurum: 5 ilimizde hasar tespit çalışmaları sona erdi

Yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Murat Kurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye'de çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

5 ilimizde hasar tespit calismalari sona erdi habermeydan 1

‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde büyük yıkımlar meydana gelmiş binlerce insan hayatını kaybetmişti. Deprem bölgelerindeki güncel duruma ilişkin Gaziantep’te, Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hayatını kaybedenlerin sayısının 47 bini aştığını açıkladı.

Kurum’un açıklamalarından satır başları şöyle:

”Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Deprem bölgemizdeki illerimizde 5 milyon 4 bin 175 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 706 bin binada inceleme yapılmış durumda. Bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk.

”5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık”

”Şu an itibarıyla Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Diğer illerimizde de yüzde 90 seviyesindeyiz. İnşallah önümüzdeki bir kaç gün içerisinde diğer illerimizdeki hasar tespit çalışmalarını da tamamlayacağız. Burada artçı depremler nedeniyle yeniden hasar tespiti çalıştığımız illerimiz, ilçelerimiz de mevcut. Hasar tespiti incelediğimizde yıkılan binaların yüzde 96,7’sinin 1999 öncesi yapılan yapılar olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 34 bin konutun inşa süreci başladı.””Şehirlerimizin yeniden tarihiyle kültürüyle ihyası için süreci yürütüyoruz”

Gerek prefabrik, gerek çelik yapıda gerek konteyner olmak üzere vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamları için süreçleri yürütüyoruz. Enkaz kaldırma sürecinde çevresel hangi önlemleri almamız gerektiği, çıkan malzemelerin ülke ekonomisine nasıl katkı sağlar gibi konuları da görüştük. Elimizde çok kıymetli veri var. Yeni yerleşim alanlarının çalışmalarını yapıyoruz.

Şehirlerimizin yeniden tarihiyle kültürüyle ihyası için süreci yürütüyoruz. Uzman bilim insanlarımızla, AFAD’ımızla hep birlikte uyum içerisinde yeni yerleşim alanlarıyla ilgili süreci istişare ediyoruz.

 

Exit mobile version