Bakan Çavuşoğlu’ndan İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin açıklama

Kahramanmaraş merkezli depremler kapsamında düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İsveç'te yeni hükümet olumlu adımlar attı ancak yetersiz" dedi.

cavusoglundan Isvecin NATO uyeligine iliskin aciklama habermeydan

Bakan Çavuşoğlu’ndan İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin açıklama geldi.

Uluslararası Bağışçılar Konferansı’nın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “İsveç’ten beklentimiz, terörün finansmanı, insan devşirme ve propaganda faaliyetlerini sona erdirmesi ve gerekli tedbirleri alması” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları;

“Konferansa 65 ülke, 26 uluslararası teşkilat ve finans kuruluşu katıldı. Açılışını Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve İsveç Başbakanı Kristersson yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanımız da çevrimiçi, canlı bağlantıyla konferansa hitap etti. Ben de konuşmamda deprem sonrası toparlanma vizyonumuz hakkında tüm katılımcılara bilgi verdim. Konferansta bugüne kadar yapılanlar hariç ülkemiz için 6 milyar euronun üzerinde bir taahhüt gerçekleştirildi. Türkiye biliyorsunuz her zaman, dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda kalan ülke ve insanlara yardıma koşan ilk ülkelerden birisi olmuştur. Aynı dayanışma ve duyarlılığı şimdi Avrupa Birliği ve uluslararası toplumdan görmekten elbette memnuniyet duyuyoruz. Bu ölçekteki bir afetle hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Bugünkü konuşmacılar da bunun altını çizdiler. Topyekün ve koordine edilmiş bir mukabeleyle uluslararası desteğin sürekliliği önem arz ediyor.”

”Afet Yeniden İmar Fonu’nun kurulmasına ilişkin kanun teklifi meclisimiz tarafından kabul edildi”

“40 gün içinde Avrupa Birliği, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Bankası ile birlikte Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden İmar Değerlendirme Raporu’nu hazırladık. Rapora göre hasar ve kayıplarımız yaklaşık 103.6 milyar dolar. Bu rapor hasar ve ihtiyaç değerlendirme bakımından en ileri uluslararası standartları esas alıyor. Ayrıca yeniden inşa faaliyetlerine yön verecek güçlü bir toparlanma stratejisini de içeriyor. Raporun hazırlanmasında fedakar çalışmalarıyla bize destek veren tüm uzmanlara huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Raporda öngörüldüğü gibi yeni yerleşim yerlerimizi daha güvenli, daha dayanıklı, daha kapsayıcı, daha yeşil ve daha akıllı olarak inşa edeceğiz. Öte yandan Afet Yeniden İmar Fonu’nun kurulmasına ilişkin kanun teklifi de meclisimiz tarafından kabul edildi. Bu fon yeniden imar çalışmalarının finansmanını kolaylaştıracak.”

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği

“İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için Madrid’de 3’lü Mutabakat Muhtırası imzaladık. Türkiye adına o belgeyi ben imzaladım. Uzun süren müzakerelerden sonra imzaladık. Bu mutabakat muhtırası çerçevesinde de bir daimi komite kurduk. Bu daimi komite üç defa bir araya geldi, Finlandiya’da, İsveç’te ve en son NATO Merkezi’nde. Bu üçlü muhtıranın uygulanıp uygulanmadığını gözden geçiriyoruz. Yeni hükümet ile beraber İsveç’in bazı olumlu adımlar attığını görüyoruz ve memnuniyetle karşılıyoruz. Terörle mücadele yasasını değiştirdiler, anayasada bir değişiklik yaptılar. Tabii bunların amacı nedir, terörle mücadelede somut adımlar atmaktır. İsveç’te PKK’nın, PKK yandaşlarının PKK için para toplama faaliyetleri, aynı şekilde insan devşirme faaliyetleri ve terör propagandasının sonlandırılması. Mevcut İskandinav ülkelerindeki kanunla maalesef terörle mücadelede yetersiz. Sonuçta bu terör örgütlerinin faaliyetleri aynen devam ediyor. Bizim İsveç’ten beklentimiz terörün finansmanı, terör örgütüne insan devşirme ve propaganda faaliyetlerinin sona erdirilmesi ve gerekli tedbirleri alması. Ayrıca bizim iade talebinde bulunduğumuz kişiler var bu yönde somut adımlar atması. Biz NATO’nun açık kapı politikasını destekliyoruz, biz ‘Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle bir sorunumuz yok’ dedik. Ama gerek iki ülke gerekse NATO, bu iki ülkenin üyelik sürecini birlikte yürütmek istediği için ikisine eşit muamele yaptık. Ama Finlandiya ile göreceli olarak çok az problemimizin olduğunu söylemiştik. Nitekim iyi niyetimizi de gösterdik ve Finlandiya ile ilgili üyelik protokolü meclisimize gönderildi. Şimdi takdir yüce meclisimizindir.”

 

 

Exit mobile version