Askeri Hastaneler MSB’ye Bağlanıyor!

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Sağlık Bakanlığı'na devredilen askeri hastanelerin yeniden MSB'ye bağlanması gündemde.

gata1

Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yaptığı açıklama, askeri hastanelerin geleceği konusunda yeni bir adım atılacağı iddialarını doğrular nitelikteydi. Akar’ın “Hem Cumhurbaşkanımızın çözüm oluşturulması için direktifleri, hem de Sağlık Bakanımızın olumlu yaklaşımları var” sözleri; askeri hastanelerin yeniden Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesine geçmesi konusunu kamuoyu gündemine resmen taşıdı. Ancak bu konu hakkında belirtilen diğer görüşler, askeri hastanelerin MSB’ye devrinin istenilen hızda gerçekleşmeyeceğini ve zorlu bir süreç olduğunu belirtiyor.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya; Sağlık Bakanlığı bünyesine geçirilen askeri hastaneler hakkında görüş belirtti. Hulusi Akar’ın aksi yönünde bilgi veren Yalçınkaya; Genelkurmay bünyesinden transfer edilen hastanelerden yalnızca 6 tanesinin geri verilebilecek durumda olduğunu açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da, iktidara gelmeleri halinde askeri hastanelerin devrinin bir hafta içerisinde tamamlanacağına dair vaadi bulunmakta. Bu vaat üzerine çalışmaların yoğunlaştığı ve askeri hastanelerin Genelkurmay bünyesine geri katılacağı da kamuoyunda çıkan iddialar arasındaydı.

Müstakil Hastane Sayısı Yalnızca 6!

Kubilay Yalçınkaya’nın detaylı olarak açıkladığı bilgilere göre; MSB’den geçen askeri hastanelerin farklı işlevler kazandığının altı çizildi. Bu hastanelerden yedisinin müstakil hastaneye dönüştürüldüğü, yirmi altı tanesinin ise kamu hastanelerinin ek binası olarak hizmet verdiği aktarıldı. Müstakil hastane konumuna gelen yedi hastaneden biri olan Etimesgut Asker Hastanesi; yapılan devir işlemi sonrasında Etimesgut Sait Ertük Devlet Hastanesi olmuştu. Ancak sonraki süreçte bu hastanenin kapatılmasına karar verilmiş ve envanterden çıkarılmıştı.

MSB’den Sağlık Bakanlığı bünyesine geçen müstakil hastanelerin; Bursa İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bilkent Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Beytepe Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi olduğu biliniyor.

Askeri hastaneler içerisinde en çok bilinen iki yerleşke de, müstakil konumda kalan hastaneler arasında yer alıyor. Özellikle de 15 Temmuz hain darbe girişimi öncesinde GATA bünyesinde hizmet veren Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sultan Abdülhamit Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin; Sağlık Bakanlığı’na devri için çalışmaların daha yoğun bir biçimde devam edeceği konuşulmakta.

Ek Bina Olan Askeri Hastanelerin Dönüşü İmkansız!

SES Ankara Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya; Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ek binalarına dönüştürülen askeri hastanelerin dönüşünün neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Bu hastanelerin Sağlık Bakanlığı planlamasında uzun süredir varlık göstermesinin ve askeri şartlardan uzaklaştırılmasının; MSB’ye devir ihtimalini büyük ölçüde bitirdiğini düşünülüyor. Ek bina hizmeti veren bu kurumların önceki dönemdeki şartlardan uzak kaldığını da söyleyen Yalçınkaya; teknik imkanların çok kısıtlı kaldığı bu yapılan hastane olarak faaliyet vermesinin imkanı olmadığını dile getirdi.

Hastanelerin MSB’ye geçmesi için gerekli görülen askeri rütbeli doktorların da kadroda bulunmadığını belirten Kubilay Yalçınkaya; o dönemki rütbeli doktorların sivil hayata geçtiğini ve bu lokasyonlarda faaliyet göstermediğini de açıkladı. Sağlık personeli yetiştiren askeri okulların kapatılmasının da askeri hastane statüsü için zorlu bir durum oluşturduğunu aktaran Yalçınkaya; devir işleminin gerçekleşmesi durumunda kurumlarda beklenmedik sıkıntıların ortaya çıkabileceğini kamuoyuyla paylaştı.

Exit mobile version