Arabuluculuk Ücretlerine %100 Zam!

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, arabuluculuk ücretleri ikiye katlandı.

arabulucu1

Hukuktaki uyuşmazlık problemlerini sağlayan arabulucular için yeni bir ücret tarifesi açıklandı. Sorunların mahkemeye taşınmadan çözülmesini sağlayan arabulucular; çözebildikleri her sorun için farklı ücretler almaktalar. Bu yılın ilk gününde aldıkları ücret tarifesi zammına itirazda bulunan arabulucuların, konu hakkındaki serzenişleri sonuç buldu ve zam süreci tamamlandı. Resmi Gazete‘de yayımlanan bildiriyle birlikte; arabulucuların çözdüğü her sorun başına aldıkları ücret iki katına çıktı.

14 Kasım 2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan arabuluculuk sistemi; iş uyuşmazlıklarında 2018, ticari uyuşmazlıklarda 2019, tüketici uyuşmazlıklarında ise 2020’den bu yana zorunlu kılınıyor. Bu sistem sayesinde dava süreci, avukatlık ücreti, mahkeme masrafları gibi problemlerle uğraşmayan vatandaşlar; hukuk alanında uzman olan arabulucularla sorunlarını çözmekteler. Adalet kurumlarını önemli ölçüde rahatlattığı bilinen arabulucuların, son dönemdeki ekonomik kriz nedeniyle aldıkları ücretlerden memnun olmadığı bilinmekteydi. Bu sorun da kısa bir süre önce geride bırakıldı.

Adalet Bakanlığı’na uzun bir süredir taleplerini ileten arabulucular; elde ettikleri gelirlerin yetersiz olduğunu ve yılbaşından bu yana maddi açıdan zor bir döneme girdiklerini belirtmekteydi. Özellikle de yılın ilk gününden bu yana pek çok sektörün enflasyon nedeniyle önemli ölçüde zam yapması; arabulucuların da giderlerini arttıran başlıca unsurlardan oldu. Bakanlığın bu talebi değerlendirdiği ve iyi bir zamla birlikte sürecin tıkanmasını engelleyeceği konuşulmaktaydı. %100 zamlı tarifelerin Resmi Gazete’de yayımlanması; arabuluculuk görevi üstlenenlerin önemli ölçüde rahatlamasına yol açtı.

Arabuluculuk Ücretlerinde Yeni Tarife!

Resmi Gazete’de paylaşılan arabuluculuk ücret tarifesi, önceki tarifenin tam iki katı olarak güncellenmiş hali oldu. Aile hukuku, ticari uyuşmazlıklar, işçi – işveren uyuşmazlıkları, tüketici uyuşmazlıkları ve diğer tür olarak nitelendirilen farklı uyuşmazlıklarla ilgilenen arabulucular; bu düzenlemeyle birlikte aldıkları saat başı ücretin iki katını tahsil edebilecek. Saat ve kişi başına belirtilen tarifelerle ücretini alan arabulucuların; sorunların daha da uzaması halinde alacağı ücretler de artmakta. Minimum arabuluculuk dosyası olan iki kişilik olaylarda, arabulucuların bu dönemden itibaren 400 veya 480 TL alacağı açıklandı.

Kişi sayısının artmasına göre saatlik ücret tarifesi de genişlemekte. 3-5 kişilik olaylarda 840, 6-10 kişilik olaylarda 900, 11 ve üstü kişilerde ise saat başına 960 TL tahsil edilebilecek. Belirlenen dava grubu dışındaki uyuşmazlıklarda ise bu rakamın 1080 TL’ye kadar yükseldiği görülüyor.

Parayla çözümlenen arabuluculuk dosyalarında ise, arabuluculara yüzde verildiği biliniyor. Yüzde oranlarının da güncellenmesini bekleyen arabulucular; oranların sabit kaldığı ve rakam dilimlerinin güncellendiği bir tabloyla karşılaştı. Ancak bu durumda da arabulucuların kazançlarının belli bir miktarda artış göstereceği öngörülüyor. 100 bin liralık bir davada tek arabulucunun alacağı rakam %6 olurken, birden fazla arabulucuda bu oranın %9 olarak belirlendiği görüldü.

160 bin, 260 bin, 520 bin, 1 milyon 560 bin, 2 milyon 80 bin, 4 milyon 160 bin ve 8 milyon 840 bin ile üzeri olarak belirlenen arabulucu dosyaları kazanımları; miktarın yükselmesi oranıyla ters bir orantıda düşmektedir. İlk dilimde %6-9 arasında kâr elde eden arabulucular; 8-10 milyon liralık davalarda ise %0.5-1 oranında kazanım sağlayacak. Ancak para dilimlerinin güncellenmesi sayesinde, arabulucuların kazancının yılın ilk dönemlerinden çok daha fazla olması öngörülüyor.

Exit mobile version