Antalya’da meydana gelen hortum felaketinde 1000 dönüm sera hasar aldı.
Antalya’da Meteoroloji’nin sarı ve turuncu kod uyarısı yaptığı dün, saat 16.00’dan itibaren başlayan sağanak yağışlar, kavşaklar ve ara sokaklardaki mazgalların tıkanmasıyla birlikte Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde su taşkınlarına neden oldu. Yoğun yağışlar sonucunda suyla dolan alt geçitler trafiğe kapatıldı. Özellikle Kepez ilçesi Gazi Bulvarı’ndaki Gıyaseddin Keyhüsrev Altgeçidi, geçmişteki sel felaketinden kaynaklanan acı hatıraları tazeleyerek mazgalların tıkanmasıyla su birikintisine dönüştü. Bu altgeçit, geçen yılki sel felaketinde bir kişinin hayatını kaybettiği yer olarak biliniyor ve polis ekipleri tarafından trafiğe kapatıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, tünelde biriken suları tahliye etmek için çalışmalara başladı ve kepçe yardımıyla altgeçitte biriken suyu boşalttı. Çalışmalar gece boyunca devam etti.
Aynı gün, Antalya genelinde yaşanan şiddetli yağışların ardından denizden karaya ulaşan 2 ayrı hortum, Demre, Kumluca, Finike ve Manavgat ilçelerinde büyük hasara neden oldu. Kumluca ilçesi merkezi ile birçok mahallede etkili olan hortum, tarım alanları, seralar ve portakal bahçelerinde zarara yol açtı. Ağaçların yerinden söküldüğü, iş yerlerinin camlarının patladığı ve levhaların devrildiği olayda, Kumluca Belediyesi binasının çatısı da yerinden kalktı. Hortum sebebiyle Kumluca Belediyesi kademesinde bulunan 6 kişi yaralandı. Olaylardan biri, çatıdaki güneş panelinin düşmesi sonucu park halindeki bir otomobilde sıkışan Muhammed Ali Ceylan’ın (16) Kumluca Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınmasıydı.
Kumluca Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada “Hortumda herhangi bir can kaybı yaşanmamış olup, 6 vatandaşımız yaralanmıştır. Kumluca Devlet Hastanesi ve Özel Medikum Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralı vatandaşlarımızın sağlık durumları iyidir. 5 vatandaşımızın tedavisi ayakta tamamlanmıştır. Park halinde bulunan aracın üzerine güneş enerjisi deposu düşmesi sonucu bir vatandaşımızın da sol bacağında kırık oluşmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, ilk belirlemelere göre Ellinci Yıl, Göksu, Hacıveliler, Toptaş, Beşikçi, Karacaören, Beykonak ve Yeni Mahalle mahallelerinde 102 çiftçiye ait 300 dekar örtü altı alanın hasar gördüğü kaydedildi. 20 araç, 15 iş yeri ve evde hasar oluştuğu aktarılan açıklamada, zarar gören Kumluca Anaokulu’nda eğitim ve öğretime bir gün süreyle ara verildiği belirtildi.
Havanın normale dönmesinin ardından ilçede zarar gören alanlarla ilgili hasar tespiti de başladı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, zarar gören çiftçiyi ziyaret ederek son durumla ilgili bilgi aldı. Üreticinin durumunun oldukça zor olduğunu anlatan Kökce, “Yaklaşık 1000 dönümlük bir alan zarar gördü. Üreticilerimizin bir kısmının sigortası vardı ama olmayanlar da var. Hortum 12 kilometre boyunca 70- 80 metrelik genişlikte zarar vererek geçti. Allah’a şükür can kaybımız yok” dedi.
Sabah saatlerinde Kumluca Meyve Sebze Hali’ne gittiğini ve fiyatlarda bir artışın olmadığını gördüğünü belirten Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “Her felaket olunca karaborsacılar ortaya çıkıyor. Bugün itibariyle bir kuruş artan ürünümüz yok. Artış da olmayacak. ‘Antalya’da ürün kalmadı’ diye fiyatları yükseltecekler. Tedbir alınması lazım” diye konuştu.
Kökce, yıkılan seraların yeniden ayağa kaldırılmasının kısa sürede mümkün olamayacağını ve ancak yeni sezona yapılabileceğini söyledi. İlçede 45 bin dönüm tarım alanın olduğunu belirten Kökce, bir dönüm naylon seranın kurulum maliyetinin ise bugün itibariyle 500 bin lira olduğunu da sözlerine ekledi.
Serasının bir kısmı zarar gören domates üreticisi Mustafa Alpaslan Demirtaş, “Hiç beklemiyorduk. Burası Kumluca artık normal oldu. Sürekli geliyor” dedi.