Almanya Başbakanı Olaf Scholz Hakkında Vergi Soruşturması

Hamburg Eyalet Başsavcılığı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz hakkında çıkan iddialar için soruşturma başlattı.

scholz1

Almanya gündeminde uzun yıllar sonra yolsuzluk iddiaları konuşulmaya başlandı. 16 yıllık görev süresinin ardından emekliye ayrılan Angela Merkel, seçimler sonrasında görevini sosyal demokrat siyasetçi Olaf Scholz’a devretmişti. 2021’in son aylarından itibaren görevde olan Scholz’la alakalı çıkan iddialar, yeni şansölyenin geleceğinin sorgulanmasına neden oldu. Hamburg Eyalet Başsavcılığı tarafından açılan vergi kaçırma davası, başbakan Scholz’un siyasi kariyerine büyük bir darbe vuracak nitelikte.

Özel bir bankanın vergiden kaçınmasıyla alakalı açılan soruşturmada, Olaf Scholz’un da bu bankaya yardım ettiği ve 47 milyon euroluk vergi affı sağladığı iddia edilmekte. Hamburg eyaletinde faaliyet gösteren Warburg Bank’a haksız kazanç sağladığı iddia edilen Scholz’un, açılan dava nedeniyle tüm bilgilerinin incelemeye alındığı öğrenildi. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren tüm e-maillerinin incelemeye alındığı açıklanan yeni şansölye; açılan bu davada suçlu bulunması halinde başbakanlık görevinden istifa etmek zorunda kalacak.

Warburg Bank’la birlikte, Almanya’daki tüm bankalarda araştırmaların başlatıldığı da kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında. Olaf Scholz’la birlikte siyasette yetkili birçok ismin de bu dava kapsamında incelemeye alındığı ve soruşturmanın bu sayede ülke geneline yayıldığı iddia edilmekte. Almanya genelinde milyarlarca euroluk bir vergi kaybına neden olduğu öngörülen vergi affı yöntemi; Hamburg’taki Warburg Bank belgeleri sayesinde yeniden sorgulanma sürecine girdi. Almanya Başbakanı Scholz’la ilgili incelemenin tüm detaylarıyla sürdüğü ve ifadesinin kısa bir süre içerisinde alınacağı da başsavcılık tarafından açıklanan detaylardan biri oldu.

Scholz İfade Verecek!

Hamburg eyaletinde 2011-2018 yıllar arasında başbakanlık görevini yürüten Scholz’un; bu dönemde karıştığı iddia edilen vergi kayırmasıyla ilgili ifade vereceği kesinleşti. Hesap hareketleri ve yazışmalarının incelendiği bilinen şansölye, Hamburg Soruşturma Komitesi’nin isteğiyle 19 Ağustos’ta savcı nezdinde bilgilerini paylaşacak. Scholz’un o dönemki Warburg Bank yöneticileriyle yaptığı görüşmeler ve içlerinde SPD milletvekili Johannes Kahrs’ın da bulunduğu birçok siyasetçi için kişisel nüfuzunu kullandığı iddiası; mahkeme yetkililerince yeni başbakana yöneltilecek sorulardan birkaçı olacak. Almanya geneline de yayıldığı bilinen bu soruşturma; ayrıcalıklı muamele ve vergi kaçakçılığına yardım suçu başlığında incelenecek.

Scholz’un Dokunulmazlığı Yok!

Alman yargısının başbakan Scholz’u ifadeye çağırmasına engel olabilecek hiçbir hüküm bulunmamakta. Siyasilere dokunulmazlık sağlamayan Alman hukuku, bu sayede Olaf Scholz’un da yargılanma ve mahkum edilme ihtimalini saklı tutmakta. Alman basınından aktarılan bilgilere göre; bu konuda Scholz için sağlanan tek avantajın tutuklanmama olduğu ve kendisine verilen tarihte geniş kapsamlı bir ifade süreci geçireceği öğrenildi. Scholz’un bu tarihte soruşturma toplantısına katılmaması durumunda, kendisi için de tutuklama kararı çıkma durumu mevcut.

Almanya’da Yolsuzluk Avı!

Bir süredir devam eden yolsuzluk operasyonu, başbakan Scholz’un da dahil edilmesiyle ülke gündemine damga vurdu. Ancak yakın dönemde açılan davalardan biri, ülkenin önemli isimlerinden birini de yerinden etti. Alman devlet televizyonu ARD’nin başındaki Patricia Schlesinger, kendisi hakkında çıkan haksız harcama yapma ve kurumda insan kayırma iddialarının ardından istifasını vermişti. 61 yaşındaki Schlesinger’in; yaptığı lüks harcamaların sonucunda bu iddiaların ortaya çıktığı bilinirken, kurum içerisindeki tanıdık kayırma durumlarının da bir süredir kurum özelinde dillendirildiği gündemdeki yerini aldı.

Kişisel suçlamaların görevinin devamına izin vermediğini söyleyen Schlesinger, bu nedenle hem ARD hem de görevli olduğu bir başka kurum olan RBB’den istifa etti. Alman basınına yansıyan iddialar arasında, Schlesinger’in kendisine 1300 euroya masaj koltuğu aldığı da bulunmaktaydı.

Exit mobile version