Ali Yerlikaya Kimdir? Yeni İçişleri Bakanı’nın Önceki Görevleri Neler?

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı olarak görevlendirilen Ali Yerlikaya; uzun yıllar boyunca birçok ilde valilik yaptı.

ali yerlikaya 1

2018’den bu yana İstanbul Valisi olarak bürokrasi kariyerini sürdüren Ali Yerlikaya; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görevlendirildi. Uzun yıllar boyunca çeşitli illerde valilik görevinde bulunan Yerlikaya; bu kararla birlikte hem bürokrasinin hem de siyasetin en üst makamlarından birine getirilmiş oldu. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı görevini Süleyman Soylu’dan devralan deneyimli bürokrat; an itibarıyla kamu kurumlarının baş sorumlusu konumunda.

Ali Yerlikaya kimdir? Yeni İçişleri Bakanı’nın önceki görevleri neler? Siyasete girmeyi düşündü mü? Bu gibi soruların yanıtları, yazının ilerleyen bölümlerinde okuyucuyla buluşuyor.

Ali Yerlikaya’nın Hayatı

11 Ekim 1968’de Konya’da dünyaya gelen Ali Yerlikaya; üniversite eğitiminin ardından süregelen tüm kariyerini kamu bünyesinde geçirdi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Yerlikaya; 1990 yılında İçişleri Bakanlığı’nın açtığı sınavı kazandı ve kaymakam adayı olarak göreve başladı. Kısa bir süre zarfında ilçe kaymakamlıklarında görev almaya başlayan deneyimli bürokrat; ilk olarak Kayseri’nin Felahiye ilçesinin kaymakamlığını yaptı.

İlerideki yıllarda Hatay’ın Erzin, Konya’nın Derabucak, Şanlıurfa’nın Hilvan ve Yozgat’ın Sarıkaya ilçelerinde kaymakamlık görevini üstlendi. Kaymakamlık deneyimi sonrasında devlet bünyesinde farklı görevlerde konumlanan Yerlikaya; İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevlerde aktif olarak yer aldı. 2000’li yıllardan itibaren yeniden idari amirliğe dönen Ali Yerlikaya; bu süreçte ise illere vali olarak atandı.

İlk olarak 30 Kasım 2007’de Şırnak’a atanan Ali Yerlikaya; burada yaklaşık 2.5 yıl görev yaptı. Şırnak sonrasında Ağrı’da görevlendirilen deneyimli isim; 2 yıl sonrasında ise ülkenin bambaşka bir coğrafyasına atandı. 2012 yılındaki valiler kararnamesiyle Tekirdağ Valiliği’ne atanan Ali Yerlikaya; bu görevi ise yaklaşık 2.5 yıl boyunca yaptı. Tekirdağ’da gazlı içecekleri protesto ettiği eylem ile Türkiye çapında tanınan bir isim haline gelen Yerlikaya; buradaki görevinin ardından Gaziantep’e geçti.

Şubat 2015’te Gaziantep’te görev almaya başlayan Ali Yerlikaya; burada geçirdiği 3 yıl boyunca gösterdiği başarıyla dikkat çekti. 3.5 yıl boyunca Gaziantep’in idari amirliğini üstlenen Yerlikaya; Ekim 2018’de ise İstanbul Valisi oldu.

Yaklaşık 5 yıla uzanan İstanbul Valiliği döneminde de istikrarlı bir görünüm sergileyen deneyimli bürokrat; bu süreç içerisinde farklı bir deneyim de yaşadı. Yüksek Seçim Kurulu’nun 2019’daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesi ve tekrarlanması yönünde karar alması; Yerlikaya’nın yeni seçimler sonuçlanana dek vekaleten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yürütmesine neden oldu. 1.5 ay süren bu görev, tekrarlanan seçimin kazananı Ekrem İmamoğlu’nun görevi devralmasıyla tamamlandı.

Geçtiğimiz hafta yapılan atamayla birlikte, Ali Yerlikaya’nın yeni görevi İçişleri Bakanlığı oldu. Ünlü bürokratın bakanlığa getirilmesi, uzun yıllardır süregelen Süleyman Soylu döneminin sona ermesi anlamına gelmekteydi. Ali Yerlikaya; bu hafta yapılan törenle görevi Süleyman Soylu’dan devraldı.

Exit mobile version