ALES Başvuruları Bugün Başladı! ALES Başvurusu Ücreti Belli Oldu!

ÖSYM'nin düzenlediği ALES için başvurular bugün itibarıyla başladı. ALES/3 oturumunun ücreti de, bugün açılan başvuru kanallarıyla birlikte belli oldu.

ales sinav 1

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Girişi Sınavı’nın (ALES) bu yılki üçüncü ve son oturumu için başvuru alımı başladı. Bugün başlayan başvuru sürecinde en çok merak edilen konu ise; son dönemde gittikçe artan sınav ücreti oldu. Akademik kariyer hedefleyen veya üniversite sonrasında eğitim kalitesini arttırmak isteyen mezunların başvurduğu ALES’in ücreti; bu sınavla birlikte 185 TL olarak açıklandı. Başvuru sürecinin 10 günle sınırlı tutulduğu da, ÖSYM tarafından belirtildi.

Üniversite sonrası eğitimi hedefleyenlerin ve akademide ilerlemek isteyenlerin başvurduğu ALES sınavı; yüz binlerce akademisyen ve yüksek lisans öğrencisi adayın beklediği süreçler arasındaydı. 20 Kasım 2022 Pazar günü gerçekleştirilecek sınav için; yalnızca sınav ücretini yatırmak ve öğrencisi veya mezunun olunan kurumu belirtmek yeterli. Başvuruların sona ermesinin ardından giriş belgelerini düzenleyecek olan ÖSYM; adayların sınav yerlerini tanzim etmiş olacak. ÖSYM’nin AİS (Aday İşlemleri Sistemi) platformundan yapılacak başvuru işlemleri; giriş belgesinin alımıyla birlikte tamamlanacak. Bu işlem sonrasında ise, sınav sonuçları için de başvurulacak adresin ÖSYM AİS olacağı biliniyor.

ÖSYM’nin sınav takvimi içerisindeki son oturumlardan biri olan ALES/3 sınavı; 30 Eylül (Bugün) itibarıyla başvuru sürecini başlattı. Yılda 3 oturum düzenlenen ALES’te; yüksek lisans, doktora veya akademisyen adaylarının alacağı puanlar son derece önemli. Sınava gireceklerin alacakları puanlar; başvuracakları her farklı platform için sıralamada kriteri olarak kullanılmakta. Başvuru kriterleri arasına minimum ALES puanı koyan kurumlar; başvurular sonrasında ise ALES puanı yüksekliğine göre alım sürecini yapmaktalar. Bu nedenle de ALES, akademik sürecin en kritik dönemeçlerinden biri konumundadır.

ALES Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Tüm Türkiye’deki üniversitelerin akademik süreçlerine etki eden ALES sınavı; bu yılki 3. ve son oturumu için başvuru dönemine girdi. Akademideki kariyerini geliştirmek veya sıfırdan başlamak isteyenlerin birinci durağı olan bu sınavda alınan puanlar; 5 yıl boyunca başvurularda geçerli kılınacak. 20 Kasım’da yapılacak sınavda oluşacak puanların Aralık sonunda açıklanması bekleniyor. 2022 Aralık’ta ALES puanı tanımlanan adaylar; bir sonraki sınavda puanını güncellememesi halinde, 2027 Aralık’a kadar bu sınavda elde ettiği puanla başvurularını yapacak.

ALES için belirlenen sınav ücreti ise 185 TL olarak duyuruldu. 50 sayısal 50 sözel sorunun sorulduğu bu sınavda; toplamda 150 dakika süre verilmekte. Matematik ve Türkçe bilgisinin sınandığı ALES; akademik alanların puan türlerine göre farklı puanlama sistemleriyle katılımcıları değerlendirir. Sınavdan 50 veya 60 puan elde edenler, yüksek lisans bölümlerine başvuru hakkı elde eder. Akademisyenlik veya doktora için ise taban puanı bölümlere göre değişiklik gösterir ve daha yüksek seviyelerde tutulur.

ÖSYM’nin web sitesinde yer alan AİS platformu üzerinden gerçekleştirilecek başvurular, sınav ücretinin yatırılması sonrasında tamamlanabilecek. Sınav giriş belgelerinin Ekim ayı sonunda yayınlanması beklenirken; 20 Kasım’daki sınavın 1 milyona yakın adayın katılımıyla gerçekleştirileceğine kesin gözüyle bakılıyor. ALES sınav ücreti, ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalardan yatırılabilmektedir.

Exit mobile version