AK Parti’nin milletvekili aday listesi belli oldu

AK Parti heyeti, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne katılacak milletvekili adaylarının listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti.

AK Partinin milletvekili aday listesi belli oldu habermeydan

AK Parti’nin milletvekili aday listesi belli oldu.

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala parti listelerinde sona gelindi. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve beraberindekiler aday listesini YSK Başkanı Ahmet Yener’e sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan listelerin netleşmesi sürecinde yoğun mesai yaptı. 3 dönem kuralını uygulayan AK Parti, 2023 seçimlerine büyük değişimle girecek.

AK Parti’de 27. Dönem’de görev alan milletvekillerinin yüzde 70’i değişti. Milletvekili adaylarının listesini YSK’ya sunan AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 3 dönemden fazla milletvekili olunamayacağı prensibini bu sefer daha da genişleterek uyguladıklarını belirtti.

Yavuz şöyle devam etti:

“Bu anlamda mevcut milletvekillerimizden 42’si 3 döneme takıldığı için yani aralıksız şekilde 3 dönem vekillik yaptığı için, 9 arkadaşımız aralıklı da olsa 3 dönem yaptığı için, 4 arkadaşımız 4 dönem aralıklı da olsa yani araya başka yapmadığı dönemler girmiş olsa da 4 dönem yaptığı için, 10 arkadaşımız da yine aralıklı da olsa 5 dönem yaptığı için listelerde yer almadı. Yani 65 milletvekili arkadaşımız için 3 dönem kuralını tüzüğümüzdeki kuralı da genişleterek bu sefer uygulamış olduk. Mevcut milletvekillerimizden 104 arkadaşımız listelerimizde yer aldı. Dolayısıyla milletimizin beklediği değişim beklentisi karşılık buldu ve listelerde yüzde 65 oranında bir değişikliğe gitmiş olduk. En genç adayımız 18 yaşındaki Nisa Alptekin İzmir’den, en yaşlı adayımız Şamil Ayrım 73 yaşında İstanbul 3. bölgeden adayımız oldu. Ayrıca genç, kadın, engelli ve diğer her kesimden adaylarımız var.”

HÜDA PAR’DAN 4, DSP’DEN 3 ADAY LİSTEDE

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve Demokratik Sol Parti’nin (DSP) ayrıca bir liste vermeyeceğini dile getiren Yavuz, “HÜDA PAR’dan genel başkan dahil 4 arkadaşımız listelerimizde yer almıştır. Demokratik Sol Parti’den de genel başkan dahil 3 arkadaşımız listelerimizde yer almıştır” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 16 üyesi, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28.Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, AK Parti’den milletvekili adayı oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy milletvekili adayı listesinde yer almadı.

Öte yandan AK Parti’de, kadın milletvekili aday sayısı geçen döneme göre yükseltildi. Kritik şehirlerde kadınlar, ön sıralarda aday olarak gösterildi.

3 DÖNEMDEN LİSTE DIŞI KALANLAR

AK Parti’de 57 isim üç dönem kuralına takıldı. Bu isimlerden bazıları; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Mustafa Elitaş ile Yılmaz Tunç, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ, Nurettin Canikli, Vedat Demiröz ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin.

 

 

Exit mobile version