AK Parti’de Acil Toplantı! Erken Seçim Gelebilir Mi?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde gündemde olmayan bir toplantı ayarladı.

erdogan

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan; bugün saat 14:00’te, gündeme daha önce hiç gelmemiş bir toplantı gerçekleştirmeye başladı. Dünkü kabine toplantısının hemen ardından olması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken bu buluşma, son günlerde gündeme gelen seçim ihtimallerinin konuşulmasına neden oldu. Normal takviminde Haziran 2023’te olan genel seçimlerin tarihinin değiştirilmeyeceğini pek çok kez belirten Erdoğan ve AKP yetkililerinin; yapılan toplantı sonrasında bu konuda politikalarını değiştirme ihtimalleri olduğu konuşulmakta.

Bakanlar Kurulu veya Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’nun (MKYK) haricinde bir toplantı olmasıyla da dikkat çeken bu buluşma; özellikle de sürpriz bir katılımcının varlığıyla şüpheleri arttırdı. AK Parti’de Seçim İşleri Başkanı görevini üstlenen Ali İhsan Yavuz’un da toplantıda bulunması, iktidar partisinin seçim kararı alma ihtimalini kamuoyunda düşündürmeye başladı. Özellikle de muhalefet cephesinin uzun bir süredir seçim istediği bu dönemde; Erdoğan ve ekibinin bu kararı almayacağı konuşulmaktaydı. Ancak son anda yapılacak bir değişiklik de, geçmişte birçok kez olması sebebiyle de gündeme gelebilir.

AK Parti Merkez Binası’nda toplanan yetkililer arasında Ticaret Bakanı Mehmet Muş, genel başkan yardımcılarından Özlem Zengin, Leyla Şahin Usta, Ömer Çelik ve Hayati Yazıcı da bulunmakta. Önceki toplantılara oranla çok daha dar bir ekiple gerçekleşen bu buluşma; basındaki tüm kaynaklarda en üst madde oldu. İktidara yakın yayın organlarında “parti içi kararlar” sebebiyle toplanıldığı öngörülürken; muhalefet cephelerine yakın yayınlarda ise “erken seçim” ihtimali dillendirilmekte. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinin bir bölümünün yaptığı toplantıya dair açıklamanın, nihai sonucun belli olmasının ardından Ömer Çelik tarafından açıklanması bekleniyor.

Kasım’da Erken Seçim Olabilir Mi?

AK Parti yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün saat 14’te başlayan toplantısının içeriğine dair tahminler yapılmakta. Özellikle de seçim ihtimalini yoğun bir şekilde dile getiren muhalefet ve siyaset uzmanları; Haziran 2023’ten çok daha erken bir dönemde seçim olma olasılığına yoğunlaşmış durumdalar. Seçimlerin zamanında gerçekleştirileceğini birçok kez belirten Erdoğan; Haziran 2023’te de kendisinin aday olacağını söylemişti. Muhalefet cephesinden adaylığı resmen belirlenen kimse bulunmamakta. Ancak seçimlerin iddia edildiği üzere Kasım 2022’ye alınması, bu sürecin de hızlanmasına yol açabilir.

Geçmişte yapılan milletvekilliği ve hükûmet seçimlerinde de zamanında seçim fikrini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan; bu fikri yalnızca 2 kez uygulayabildi. 2011 ve 2015’te seçim takvimine uyarak sandık başına giden Türkiye; 2007’de ise normal takvimin 5 ay öncesinde seçim yapmıştı. 2018’de de erken seçim yoluna giden hükûmet, bu duruma ek olarak 2015’te hükûmet kurulamama süreci nedeniyle ikinci kez seçim yapmak durumunda kalmıştı.

Exit mobile version