50 ilde kavurucu sıcaklık…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan verilere göre, Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 6 ila 12 derece üzerinde seyrediyor. Bugün saat 09.00 ile 12.00 arasında yapılan ölçümlerde, Siirt’in Kurtalan ilçesinde 46,6, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 46,4, Cizre’de ise 46,3 derece sıcaklık kaydedildi.
Toplam 50 ilde sıcaklıklar, yerden 2 metre yüksekteki gölgede yapılan ölçümlerde 35 dereceyi aştı. Bu iller arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Bursa gibi büyükşehirler de yer aldı. İlçelere göre sıcaklıklar 35 ile 46,5 derece arasında değişti. Uzmanlar, hafta boyunca sıcaklıkların yüksek seyretmeye devam edeceğini belirtiyor.
İstanbul’da sağanak beklentisi
CNN Türk yayınında konuşan Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’da sıcaklıkların salı gününe kadar etkili olacağını, çarşamba günü ise yağış ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Şen, “İstanbul’da sıcaklıklar bu ay 30 derecenin altına inmeyecek. Gelecek hafta 33 derecenin üzerinde devam edecek” dedi.
Sıcak hava nedeniyle İstanbullular sahil ve parkları tercih etti. Özellikle Sarayburnu, Bebek ve Beşiktaş sahillerinde vatandaşların denize girerek serinlemeye çalıştığı gözlemlendi. Saat 14.00 itibarıyla kentte sıcaklıklar Beylikdüzü’nde 34,6, Fatih’te 34,5, Tuzla’da ise 35,8 derece olarak ölçüldü. Poyrazın etkisiyle yükselen nem, hissedilen sıcaklığı yer yer 40 dereceye taşıdı.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da da etkili
Edirne’de sıcaklık nedeniyle cadde ve sokaklar boş kaldı. Vatandaşlar gölgelik alanlarda vakit geçirirken, kuraklık ve buharlaşmanın etkisiyle Meriç ve Tunca nehirlerinin su seviyelerinde düşüş yaşandı. Nehir yataklarında adacıklar oluştu, akış hızı azaldı.
Kırklareli’nde ise sıcaklık 33 dereceye ulaştı. Kofçaz ilçesinde bazı köy yollarında asfalt eridi. Vatandaşlar serinlemek için başlarına buz koyarken, güvercinler de süs havuzlarında serinledi.
Tekirdağ’da da vatandaşlar sıcak havadan kaçmak için park ve sahil alanlarına yöneldi. Sıcaklık burada da 33 derece olarak ölçüldü.