30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları Başladı!

Kurtuluş Savaşı zaferinin kutlandığı gün olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda; Ankara, İstanbul ve tüm Türkiye'de kutlamalar başladı.

30agustos1

30 Ağustos Zafer Bayramı, ülkenin dört bir yanında kutlanmakta. Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı taarruzun zafere ulaştığı günün üzerinden tam 100 yıl geçti. Büyük zaferin ardından kurtulan Türkiye Cumhuriyeti’nde her yıl kutlanan Zafer Bayramı, Kurtuluş Savaşı’nda emeği geçen her bir ferdin anılmasıyla birlikte daha da büyük bir önem kazanır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğu tüm Kurtuluş Savaşı kahramanları; 30 Ağustos gününde tüm Türkiye’de saygıyla anılmakta.

Ankara’da Anıtkabir ziyaretiyle başlayan anma süreci, resmi törenler ve konuşmalarla birlikte devam edecek. Anıtkabir’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde anmayı gerçekleştirecek olan devlet erkânı; sonrasında ise TBMM binasından Ulus’taki eski meclis binasına resmi geçit töreni yapılacak. Zafer gününün 100. yılının kutlanması sebebiyle özel hazırlıklarda bulunan Cumhurbaşkanlığı; yapacağı etkinliklerle günün anlam ve önemini aktarmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanlığı Müşaviri ve Kongre ve Kültür Merkezi Müdürü Orhan Karakurt; külliyede düzenlenecek 100. yıl etkinliklerinde birçok ilkin gerçekleşeceğini söyledi. Atatürk ve silah arkadaşlarının hayattaki akrabalarının Cumhurbaşkanlığı töreninde konuk olacağını belirten Karakurt; bu ilki artık her bayramda gelenek haline getireceklerini belirtti. Cumhurbaşkanlığı ve TSK’ya bağlı orduların ortak konserinin de dinleneceği bu etkinlikte; TSK’nın faaliyette olduğu beş ayrı ülkeye de canlı bağlanılacak. Karakurt’un açıklamalarında; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bağlanacağı ülkelerin Libya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Katar ve Somali olacağına da değinildi.

 

İstanbul’da Resmi Tören Tamamlandı, Halk Vatan’da Toplanıyor!

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda devlet erkânı ve resmi törenlerin büyük bir çoğunluğu Ankara’da yapılmakta. Ancak başta İstanbul olmak üzere, diğer tüm illerde de resmi törenin gerçekleştirildiği ve bölgenin devlet erkânının katılım sağladığı görülmekte. 100. yıl dönümü gerçekleştirilen bu Zafer Bayramı’nda da İstanbul’daki resmi törenin adresi Taksim Meydanı oldu. Bölgedeki Cumhuriyet Anıtı’nın önünde düzenlenen törende İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu Komutanı Ali Sivri, ordunun üst düzey yetkilileri ve vatandaşlar katılım sağladı.

Valilik, 1. Ordu ve İBB’yi temsil eden çelenklerin Cumhuriyet Anıtı’na bırakılmasıyla başlayan tören; Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının anması için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla devam etti. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona eren törende resmi açıklama yapılmadı. İstanbul’da yapılacak kutlamalar ve resmi açıklamalar; öğle saatlerinde düzenlenecek etkinliklerle birlikte gerçekleştirilecek. İstanbul’daki resmi geçit yapılacak rota ise, her zaman olduğu gibi Vatan Caddesi’nin tamamı olarak belirlendi.

Zafer Bayramı ve diğer tüm resmi bayramlarda geçit alanı olarak kullanılan Fatih’teki Vatan Caddesi; bu bayramda da şehirdeki insanların kutlama alanı olacak. Askeri geçitlerin de yapılacağı cadde üzerinde, vatandaşların da bayraklarıyla kutlamaya çıkması ve geçit törenini seyretmesi planlanıyor. Her yıl tüm ara sokakları ve kaldırımları dolduran vatandaşlar; ülkenin kurtuluş anına ve önderi Atatürk’e olan saygılarını bu kutlamalarda belirtmekteler. Ankara’da Anıtkabir’in ziyaretiyle günün devam etmesi beklenirken, İstanbul’da ise Atatürk’ün ebedi hayata göçtüğü Dolmabahçe Sarayı’nın ziyaretçi akınına uğraması öngörülüyor.

Exit mobile version