240 Ay Vadeli TOKİ Projesi Yolda!

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı TOKİ projesinin ilk detayları açıklandı.

toki0

Dün yapılan kabine toplantısının ardından, birçok bakanlığın yeni alınan kararlarla ilgili açıklama yaptığı görüldü. Ancak son dönemde vatandaş nezdinde en çok merak edilen açıklamalardan birini ise; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptı. Geçtiğimiz haftalarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan sosyal konut projesi; bu haftaki kabine toplantısında da gündem maddelerinden biri oldu. Konu hakkında hazırlıkların devam ettiğini söyleyen Murat Kurum; projenin nihai detaylarının Erdoğan tarafından açıklanacağını da belirtti.

Bakan Kurum’un yaptığı açıklamada; sosyal konut projesinin 240 ay vadeli bir planlamaya sahip olduğu ve asgari ücretli vatandaşların da ödeyebilmesine zemin hazırladığının altı çizildi. 81 ilin tamamında entegre bir biçimde ilerlemesi beklenen planın TOKİ tarafından yürütüleceğini de söyleyen Murat Kurum; hiçbir projede vatandaşın mağdur edilmeyeceğinin de sözünü verdi. Bakan Kurum, projeye dair tüm detayların ne zaman açıklanacağına dair bilgiyi de basın mensuplarına aktardı. Kabine toplantısında kesinleştirilen tarihi belirten Murat Kurum; TOKİ projelerinin 13 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Projenin ödeme şartlarıyla ilgili sorulara yanıtlar veren Bakan Kurum; İstanbul ve diğer iller için gelir dağılımı farkının olacağını söyledi. Murat Kurum’un açıklamasında; İstanbul için 16 bin lira ve diğer iller için 14 bin lira gelir limiti konulacağını belirtti. 30 yaş ve altındaki başvuranlar için yüzde 20 oranında kota konulacağını da açıklayan Murat Kurum; diğer yaş grupları için de farklı skalalar belirleneceğini dile getirdi. Açıklamalar içerisinde TOKİ’nin yapacağı konutların haricinde, arsa satışının yapılacağı bilgisine de yer verildi. Arsa satışından alım yapan kişilerin, o arsa üzerine kendi evini inşa edebilme imkanının doğacağı bilgisi de Bakan Kurum tarafından kamuoyuna sunuldu.

TOKİ Evleri İçin Başvuru Ne Zaman?

240 aylık vadeyle ev sahibi yapma amacını taşıyan bu proje, Eylül ayı itibarıyla TOKİ’nin resmi yayın organlarından da paylaşıma sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından detaylarının paylaşılacağı bu projede, Murat Kurum’un açıkladığı ödeme planının aktif olması hedefleniyor. Asgari ücretlilerin de ev alabileceği bir proje olarak lanse edilen yeni TOKİ planı; 81 ilin tamamında yürürlükte olacak. Hane halkının gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak şekilde planlanacak ödeme takvimleri; vatandaşların ekonomisine zarar vermeyecek şekilde satışa sunulacak.

Yüzyılın konut projesi olarak adlandırılan yeni TOKİ planı; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da önceki kabine toplantıları sonrasında değinilen konulardan biriydi. Geçmişte 1 milyon 170 bin kişiyi ev sahibi yapan TOKİ’nin, bu projeyle birlikte de yüzbinlerce kişiye ulaşması hedefleniyor. Sıfır atık uyumlu ve enerji verimli malzemelerle yapılacak bir projeye imza attıklarını belirten Erdoğan; bu adım sayesinde gündemdeki kira fiyatlarının da düşüş ivmesi yakalayacağına inandıklarını söylemişti.

TOKİ’nin yapacağı konutlarda uygulayacağı fiyatlandırmanın, geçmişte yapılanlara benzer bir şekilde olması bekleniyor. Minimum yüzde 10 ve maksimum yüzde 25 peşinat verilmesiyle birlikte vade sürecinin başlayacağı projede; 96 ile 240 ay arasında bir vade süresi olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Halkbank ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılması planlanan başvuru süreci ise; geçmişte TOKİ projelerinden ev alınmamış olma önceliğini beraberinde getiriyor. Bir haneden yalnızca bir başvurunun kabul edildiği bu projede, TOKİ’nin en büyük yatırımının yapılacağı tahmini yapılmakta.

Exit mobile version