2023 seçimleri için milletvekili aday adaylığı tarifesi belli oldu

2023 Seçim tarihinin belirlenmesinin ardından siyasi partilerde milletvekili aday adaylığı için başvuruları başladı. Buna göre, başvuru sırasından aday adaylarından alınacak ücretler de netleşti.

milletvekili aday adayligi tarifesi habermeydan

2023 seçimleri için milletvekili aday adaylığı tarifesi belli oldu.

14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde siyasi partilerde Milletvekili aday adaylığı süreci başladı. Bu kapsamda partilerden aday adaylığı müracaatlarında talep edilecek ücret tarifeleri şu şekilde;

AK PARTİ

16 Mart Perşembe günü saat 21.00’e kadar devam edecek başvurular AK Parti Genel Merkezi’ne veya il başkanlıklarına bizzat yapılacak. Başvuru formuna arşiv kayıtlı adli sicil belgesi, diploma fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve askerlikle ilişiği olmadığına dair belgenin yanı sıra bu yıl ilk kez kamu bankalarında açılmış olan AFAD Deprem Yardım Kampanyası hesaplarından herhangi birisine, 11 Mart 2023 tarihi ve sonrasında bağış yapıldığını gösterir banka dekontu getirilmesi de zorunlu olacak. Yapılacak bağış miktarı ise erkek aday adayları için 20 bin TL; kadın ve 18-30 yaş arası genç aday adayları için 10 bin TL, engelli aday adayları için ise 5 bin TL olacak. İl Başkanlıkları AFAD’a yapılan bağışın dışında aday adayından herhangi bir ücret talep etmeyecek.

CHP

Aday adaylığı için şimdiye dek en yüksek ücreti belirleyen parti olan CHP’de kadın, genç ve engellilerden 15 bin lira, diğer aday adaylarından ise 30 bin lira alınacak.

CHP, 2018 yılında gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinde kadın, genç ve engellilerden 5 bin lira, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira talep etmişti.

MHP

MHP’de milletvekili aday adayı başvuruları 14 Mart’ta başlayacak. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, başvuru aidatının 3 bin lira olarak belirlendiğini aktardı ve yüzde 40 ile üstü engelli olanlardan başvuru aidatı alınmayacağı bilgisini paylaştı.

İYİ PARTİ

İYİ Parti’de erkek ve kadınlar için tek ücretlendirme yapılıyor. İYİ Parti milletvekili başvuru ücreti bu seçimde 10 bin liranın üstünde olması bekleniyor. İYİ Parti’nin aday adaylık sürecini ücretini Pazartesi günü yapılacak olan toplantının ardından açıklaması bekleniyor.

SAADET PARTİSİ

Millet ittifakını oluşturan partilerin seçime kendi listeleri ile mi ortak liste ile mi girecekleri belli olmadığı için şu anlık herhangi bir ücret belirlenmedi.

DEVA PARTİSİ

Seçim süreciyle ilgili genel merkezin önümüzdeki hafta teşkilatlara genelge göndermesi bekleniyor. İstifa tarihleri, aday adaylığı başvuru süreci ve başvuru ücretleri bu genelge sonrası belli olacak.

Exit mobile version