19 Mayıs resmi tatil mi? 19 Mayıs’ta okullar tatil mi?

Türkiye her sene olduğu gibi bu sene de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı büyük bir coşkuyla kutlayacak. Peki, 19 Mayıs resmi tatil mi? 19 Mayıs'ta okullar tatil mi olacak?

19 mayis resmi tatil mi1 habermeydan

19 Mayıs resmi tatil mi? 19 Mayıs’ta okullar tatil mi?

19 Mayıs resmi tatil mi sorusunun yanıtı son günlerde sıklıkla araştırma konusu olmaya devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşku ile kutlanacak.

19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında 19.03.1981 tarihli Resmi Gazete yayımı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatil ilan edilmiştir.

19 Mayıs 2025 Pazartesi günü İlköğretim, Ortaokul, Lise ve Üniversiteler kapalı olacak. Hafta sonu tatili eklendiğinde öğrenciler 3 günlük tatil yapmış olacak.

Kamu kurum ve kuruluşları 3 gün süre ile kapalı olacak. 19 Mayıs tarihinde banka şubeleri kapalı olacak. PTT şubeleri ve PTT kargo hizmet vermeyecek. Noterler ve Eczaneler Nöbetçi uygulaması ile hizmet vermeye devam edecek.

Hastane poliklinikleri ve Aile Sağlık Merkezleri ve Sağlık ocakları hizmet vermeyecek. Hastanelerin acil bölümleri hasta kabulüne devam edecek.

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI ÖNEMİ

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmî bayramıdır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar “Gençlik ve Spor Bayramı” adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981’de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981 yılını kanun çıkararak Atatürk Yılı kabul ve ilan etti. Kutlamalar kapsamında “Gençlik ve Spor Bayramı”nın adı da “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirildi.

Exit mobile version