17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı “IDEF 2025” kapılarını açtı.
Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ’nin organizasyonuyla düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı.
Anadolu Ajansı’nın “Global İletişim Ortağı” olduğu fuar, bu yıl 33 ülkeden bakanlar ile 120’den fazla bakan yardımcısı, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarını ağırlıyor. 44 ülkeden katılımcı firmaların stant açtığı etkinlikte, 400’ün üzerinde uluslararası şirket de yerini aldı.
Kara, Hava ve Deniz Sistemleri Sergileniyor
Fuarın kara araçları bölümünde; ana muharebe tankları, zırhlı muharebe araçları, roket ve güdümlü füzeler, taktik balistik füzeler, hava savunma sistemleri, elektronik harp sistemleri ve insansız kara araçları (İKA) sergileniyor.
Hava araçları kısmında ise sabit kanatlı platformlar, insansız hava araçları, hava savunma sistemleri, uçak motorları, elektronik harp teknolojileri ve uydu sistemleri tanıtılıyor.
Deniz sistemleri alanında ise savaş ve destek gemileri, sabit ve döner kanatlı platformlar, insansız su üstü ve su altı araçları (İSA), komuta-kontrol ve haberleşme sistemleri öne çıkıyor. Fuar ayrıca güvenlik ve lojistik teknolojilerine de ev sahipliği yapıyor.
4 Farklı Noktada Dev Organizasyon
IDEF 2025, İstanbul Fuar Merkezi’nin yanı sıra Atatürk Havalimanı, Ataköy Marina ve WOW Kongre Merkezi olmak üzere toplam dört farklı lokasyonda gerçekleştiriliyor. Fuara toplamda 54 ülkeden firmalar katılıyor. Türk savunma sanayisinin önde gelen isimleri Baykar, ASELSAN, Roketsan, FNSS, BMC, TUSAŞ, HAVELSAN ve TÜBİTAK SAGE gibi şirketler de fuarda boy gösteriyor. Etkinliğin son iki günü ise halka açık olacak.
HAVELSAN’dan “Savunma İçin Yapay Zeka” Vurgusu
HAVELSAN, fuarda çok alanlı komuta kontrol mimarileri, yapay zekâ destekli karar destek sistemleri ve insanlı-insansız sistem entegrasyonları gibi çeşitli teknolojilerini “Savunma için Yapay Zeka” temasıyla tanıtıyor.
Yerli Üretim THUNDERBOLT İlk Kez Sergileniyor
Milli Savunma Bakanlığı iş birliğiyle geliştirilen ve dakikada 600 atış yapabilen Türkiye’nin ilk çift namlulu deniz topu THUNDERBOLT, fuarda ilk kez görücüye çıktı. Tamamen yerli olarak üretilen bu sistemin ilk atış testleri başarıyla tamamlandı.
Geçit Töreniyle Göz Doldurdu
Fuarda ayrıca açık alanda kara ve hava araçlarının katılımıyla görkemli bir geçit töreni düzenlendi. Ziyaretçiler, askeri teknolojilerin dinamik olarak sergilendiği bu gösteriye yoğun ilgi gösterdi.