13 gündür kayıp olan Dilek Ertek’in mücevherleri nerede?

Tur gemisinden düşerek ortadan kaybolan iş insanı Dilek Ertek hâlen bulunamadı. Dilek Ertek'in kaybolan mücevherleri konusu da soruşturmasında yer alıyordu. Avukatı, mücevherlerle ilgili soruları yanıtladı.

dilek ertek habermeydan

İş insanı Dilek Ertek Tahiti’de büyük gezi gemisinin güvertesinden okyanusa düştü. 13 gündür kendisinden haber alınamıyor.

Tahiti polisinin yaptığı soruşturmada akıllarda soru işareti bırakan konuları emekli Cinayet Büro polisi Savaş Kurtbaba değerlendirdi.

Emekli Cinayet Büro polisi Savaş Kurtbaba, Dilek Ertek’in mücevherlerinin çalınma olasılığına değindi.

Ertek ailesinin avukatı Dilek Ertek’e ait mücevherlerin kayıp olmadığını açıklayarak şüpheleri sildi.

Kurtbaba, soruşturmadaki hataları ve olması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

20 saat sonra kayıp ihbarı yapmak şüpheli mi?

“Öncelikle birlikte yolculuk yaptığı kişinin ifadesi alınarak çalışmaya başlanır. İfadesinde tutarsızlıklar varsa şüphe oluşturur. Dilek Hanım’ın gemi turunda birlikte olduğu arkadaşının kayıp ihbarını 20 saat sonra kaptana bildirmesi, polis açısından ilk şüpheli davranıştır.”

Sevgilisinin üzeri arandı mı?

“Bu gibi durumlarda kaybın yanında olduğu kişinin gecikmeksizin iletişim araçlarına mahkeme kararı ile el konularak delil taraması yapılması gerekir. Ve artık çalışma cinayet olasılığı yüksek bir riske dönüşmüştür. Şüphe oluştuğu için şüpheli kişinin gözle çıplak muayenesi yapılır.”

1.58 boyunda biri 1 metreden düşer mi?

“Verilen bilgilerde kayıp kişinin boyu ile denize düştüğü belirtilen yerde tutarsızlık olduğu, 1.58 boyunda birinin 1 metre koruması olan bir yerden itilerek denize düşme mümkünatı olmadığından zor kullanarak atılma ihtimali yüksektir. Böyle durumlarda zor kullanılan kişi kendisini kurtarmak için mücadele eder ve zor kullanan kişi üzerinde küçük yaralanmalara sebep olur. Ellerinde, boynunda, kollarında, yüzünde tüm vücutta ekimoz ve yara izi mutlaka bulunur.”

Yolculardan ifade alındı mı?

“Yolculuk boyunca aynı koridorda ve tüm gemide bulunan kamera görüntülerine ulaşılıp incelenir. Daha sonrasında gemideki aynı koridorda yolculuk yapan kişilerin ifadeleri alınır. Yakınlarının iddiasına göre, Tahiti polisi gemi personeli ve diğer yolcuların ifadesini almamış.”

Kamarası neden başka yolculara verildi?

“Geminin bağlı olduğu şirket Dilek Ertek ile sevgilisinin kaldığı kamarayı sonraki limanda başka yolculara satmış. Bunun kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Kamara delil araması için mühürlenmeliydi. Düşme anında kamerada görülen yeri muhafaza altına alarak ilk çıktıkları karada olay yeri incelemesi yapılarak olay anında kameraya yansımayan herhangi bir boğuşma, kavga sonucu gözle görülemeyen kan, vücut izi, doku örneği gibi emareler aranmalıydı.”

Kamera kayıtlarına bakıldı mı?

“Yine yakınlarının iddialarına göre gemi yönetimi kamera kayıtlarını vermiyor. Böyle bir durumda gemideki tüm kamera kayıtlarına ve harddisklere mahkeme kararı ile el konulur. Bu kayıtlar uzmanlar tarafından incelenir ve bir rapor hazırlatılır. Bakılması gerekenler var: Gemiye bindiklerinden kaybolduğu ana kadar olan zaman içerisinde hem kaybın hem de şüpheli kişinin bir uzman polis tarafından izlenerek şüpheli davranış ve delillerin ortaya çıkması sağlanır.”

Mücevherler nerede?

“Kayıp kişinin herhangi bir cinayete kurban gidip gitmediğini gösteren delil araması yapılır. Maddi değeri olan eşyalarının yerinde olup olmadığına bakılır. Ailesinin söylediğine göre Dilek Hanım mücevhere meraklı. Böyle durumlarda gemiye bindikleri günden itibaren kamera kayıtları polise verileceği için gece ve gündüz görüntülerinden maddi değeri yüksek olan takı, saat vesaire tespiti ve davranış analizleri yapılır. Kaybolduktan sonraki elde kalan eşyalarıyla karşılaştırılır ve delillendirilir.”

İntihara meyilli mi?

“Kayıp olan kişinin intihara meyilli olup olmadığının araştırılması gerekir. Yaşadığı yerde herhangi bir psikiyatri tedavisi görüp görmediği, görüyorsa hastalığın hangi safhada olduğu öğrenilir.”

Sevgilisi neden gözaltına alınmadı?

“Bu aşamalar tamamlandıktan sonra şüpheli kişi soruşturma tamamlanana kadar olayın gerçekleştiği ülkenin yargısı tarafından gözaltına alınmalı veya ülkeden çıkış yasağı konulmalıydı.”

Ceset bulunana kadar ‘kayıp’ olarak nitelendirilir

“Çözülmesi en zor olan ölümler genellikle yüksekten ve suya düşmelerle sonuçlanır. Uluslararası sularda gemiden düşme ‘kayıp’ olarak nitelendirilir. Ceset ortada olmadığı sürece kayıp olarak görülecektir”

 

 

Exit mobile version