10 Bin Doktor Sağlık Sisteminden Ayrıldı!

Pandemi sürecinde gelen istifa yasağının kalkması sonrasında, Sağlık Bakanlığı ağında bulunan 10 bin doktorun ayrıldığı öğrenildi.

doc1

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı, yakın dönemde etkisini hissettirmeye başlayan bir durumu da net bir biçimde kanıtladı. Türkiye’nin birçok yerinde uzman doktor sayısının gitgide azalması, sağlıkta il bazında problemlerin büyümesine yol açtı. Emekliye ayrılan ve istifa eden doktorların sayısının, özellikle de COVID 19 pandemisinin hafiflediği dönemlerde katbekat arttığı öğrenildi. Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda yer alan bilgilerle tescillenen bu durum, sağlık çevrelerinde hizmet veren kurumların da yoğun bir biçimde belirtmeye başladığı unsurların başında gelmekte.

Son dönemde emeklilik isteyen ve istifasını veren doktor sayısının 10 bini bulduğunu belirten Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur; yurt dışına gitmek için işlem başlatan doktor sayısının da ay bazında katbekat artmasını da bu duruma delil olarak gösterdi. 2002 yılında yurt dışına gitmek isteyen doktor sayısının yalnızca 59 olduğunu söyleyen Uğur; bu yılın ilk 7 ayında bu sayının 1402’yi gördüğünü belirtti. İyi hal belgesi alarak transfer sürecini hızlandıran doktorların daha da artmasını beklediğini açıklayan Dr. Uğur; giden doktorların büyük bir çoğunluğunun uzmanlar olduğunu da dile getirdi.

Her ay en az 200’e yakın doktorun iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu belirten Dr. Derya Uğur; uzman ve pratisyen doktorlarla birlikte, akademisyen doktorların da bu grubun içine dahil olmaya başladığını açıkladı. Ülkemiz sağlık sisteminde kritik görülen pozisyonlardan doktorların ayrıldığını söyleyen Uğur; bu bölümlerin başında acil tıp, beyin ve sinir cerrahisi, anesteziyoloji ve reanimasyon, genel cerrahi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum gibi alanların geldiğini ifade etti.

Yeni Doktorlarda TUS Azaldı, Eskilerde Emeklilik Çoğaldı!

Uzman doktorlardan iyi hal belgesi aldıktan sonra istifasını verenlerin gitgide arttığını söyleyen Derya Uğur; ilerleyen dönemde bu rakamın 3 bini bulacağını öngördüklerini açıkladı. Pandemi sürecinde istifanın yasaklanması ve zorlu çalışma şartlarının oluşmasını da sebeplerden biri olarak gösteren Dr. Uğur; tıp bölümünden yeni mezun olanlarda da ivmenin artışa geçtiğini de belirtti. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) da uzmanlık gerektiren ve sağlık sisteminde kritik olan bölümlerin tercih edilmediğini söyleyen Uğur; yeni gelenlerden de uzman veya pratisyen hekimin yetişmemesi halinde sağlım sisteminin büyük bir krize girmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Yakın dönemde yaşanan doktorlara şiddet vakalarının ardından, birçok doktorun sosyal medyadan ayrılma kararlarını paylaştığı gözlemlenmişti. Sağlık sendikalarının doktorlara şiddet gösterilmemesi adına pek çok önlemi devlet kurumlarıyla paylaştığı bilinirken; bu duruma rağmen çözüm bulunmamasının süreci daha da tırmandırdığı belirtiliyor. Genel Sağlık İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada da, yakın zamandaki ayrılıkların birinci sebebinin doktorların şiddet görmesi olduğu anlaşılmakta.

Pandemi süreci ve sonrasında doktorların yaşadığı olaylar; birçoğunun farklı aksiyonlar almasına neden oldu. Yaşı yeten uzmanların emekliye ayrıldığı görülürken; yurt dışına gitme kararı alan veya mesleği bırakan doktorların sayısının arttığı da Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda yer aldığı öğrenildi. Dr. Derya Uğur’un da belirttiği iyi hal belgesi alım sayısı, emeklilik ve istifa sayılarının toplamının; bir yıl içerisinde 10 bin doktora ulaştığı öngörülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın yakın dönemde doktorlara mesleki teşvikler sunacak bir tasarı hazırlaması planlanıyor.

Exit mobile version