Yenilenmiş Teknolojik Ürünlerde Yeni Dönem: 14 Gün Cayma Hakkı ve Dijital Takip Sistemi Geliyor

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı yeni yönetmelikle yenilenmiş ürünlerde tüketici hakları genişletiliyor. Televizyonlar kapsama alınırken, YÜBİS ile tüm süreçler dijital olarak takip edilecek.

Yenilenmis Teknolojik Urunlerde Yeni Donem habermeydan

Yenilenmiş Teknolojik Ürünlerde Yeni Dönem: 14 Gün Cayma Hakkı ve Dijital Takip Sistemi Geliyor.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el teknolojik ürünlerin yenilenerek güvenli şekilde yeniden satışa sunulmasını amaçlayan Yenilenmiş Ürünler Hakkında Yönetmelik’te önemli değişikliklere gitti. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme, 1 Ağustos 2026 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yeni yönetmelikle birlikte yenilenmiş cep telefonu, bilgisayar, tablet, akıllı saat ve oyun konsolu gibi ürünlerin satış süreçlerinde hem tüketici haklarının güçlendirilmesi hem de sektörün daha şeffaf hale getirilmesi hedefleniyor.

Düzenlemenin en dikkat çeken yeniliklerinden biri, mağazadan satın alınan yenilenmiş ürünler için de 14 günlük cayma hakkı tanınması oldu. Böylece tüketiciler, internetten yapılan alışverişlerin yanı sıra fiziksel mağazalardan aldıkları yenilenmiş ürünlerde de herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabilecek.

Yeni sistem kapsamında devreye alınacak Yenilenmiş Ürün Bilgi Sistemi (YÜBİS) sayesinde her cihaz için dijital kayıt oluşturulacak. Tüketiciler bu sistem üzerinden ürünün hangi parçalarının değiştirildiğini, yapılan işlemleri, kayıp veya çalıntı sorgularını, yenileme merkezinin bilgilerini ve ürün sertifikalarını görüntüleyebilecek.

Yönetmelikle birlikte yenilenmiş ürün kapsamı da genişletildi. Daha önce cep telefonu, tablet, akıllı saat, modem ve oyun konsollarını kapsayan sistemde artık televizyonlar da yenilenerek garantili şekilde satışa sunulabilecek.

Sektörde hizmet verecek yenileme merkezlerine yönelik şartlar da ağırlaştırıldı. Yetki belgesi alabilmek için gerekli asgari ödenmiş sermaye tutarı 30 milyon liradan 100 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca yönetmelik hükümlerine aykırı faaliyet gösteren işletmelerin yetki belgeleri askıya alınabilecek veya iptal edilebilecek. Yetkisi iptal edilen merkezlere ise bir yıl boyunca yeniden belge verilmeyecek.

Bakanlık, elektronik doğrulama ve kayıt sistemleriyle özellikle yenilenmiş cep telefonlarında uygulanan taksit ve KDV avantajlarının kötüye kullanılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Bugüne kadar yaklaşık 1,6 milyon yenilenmiş teknolojik ürünün yeniden ekonomiye kazandırıldığına dikkat çeken Bakanlık, yeni düzenlemeyle hem elektronik atıkların azaltılmasının hem de döngüsel ekonominin güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmelikle tüketicilere daha güvenli, şeffaf ve denetlenebilir bir ikinci el teknoloji pazarı oluşturmayı, aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarını teşvik etmeyi amaçladığını vurguladı.

Exit mobile version