Yeni KOP Eylem Planı, Konya Ovası’nı dört farklı yönden canlandıracak.
2024-2028 dönemini kapsayan yeni Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı’na göre, bu dönemde 170 milyon metreküp suyun bölgeye ek olarak sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, 173 bin hektar alanda sulama rehabilitasyonu yapılacak, sulanan alan 64 bin 472 hektar artırılacak ve yer altı su seviyesindeki düşüşün durdurulması sağlanacak.
Bu dönemde, yer altı su kaynaklarının üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla kuru tarımdan sulu tarıma geçilecek ve gelir artırıcı bitki deseni modeli uygulanacak.
Yeni eylem planı çerçevesinde, sulama teşkilatları kurulacak, havza arası su paylaşımı teşvik edilecek ve tarımsal üretimde süreklilik sağlanacak. Çumra ve Ova Sulama Birlikleri’nde su kayıplarını engellemek için mevcut şebekeler iyileştirilecek ve yılda yaklaşık 600 milyon metreküplük su kaybı önlenecek. Bu kapsamda APA Barajı Sulaması Kanal Rehabilitasyonu Projesi hızla ilerletilecek.
Hayvancılık altyapısını güçlendirmek için modern hayvan pazarı, kesimhane ve diğer tesisler kurulacak. Ayrıca, verimlilik artışı ve katma değerli üretim odaklı projelerle KOP Bölgesi’nin ekonomik potansiyelinin artırılması hedeflenecek.
Tarım, sanayi, turizm ve üniversitelerin ihtisaslaşması gibi alanlarda yatırımlar hızlandırılacak. Kırsaldaki üreticiler için örgütlenme, markalaşma ve pazarlama desteği sağlanacak, tarımsal değer zincirleri güçlendirilecek.
Kültür ve turizm projeleri de öne çıkacak. Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi ve Manastır Vadisi’nde yeni bir turizm destinasyonu oluşturulacak. Ayrıca, Çumra-Akşehir hattında nostaljik buharlı tren turları düzenlenecek.
Savunma sanayisinde yerli üretimin artırılması için projeler yapılacak, ihracatın artırılması amacıyla yeni sanayi ve ticaret koridorları kurulacak ve güneş enerjisi üretimi için silisyum saflaştırma araştırma projeleri gerçekleştirilecek. Ayrıca, KOP Bölgesi’nin jeotermal potansiyeli değerlendirilecek.